Published On: Pet, pro 7th, 2018

Smiješno i neutemeljeno: Ambasada SAD-a reagirala na tvrdnje o ćevabdžinici

Na hitnoj sjednici Skupštine Županije Sarajevo o kvaliteti zraka u Županiji Sarajevo, član stručnog tijela za provedbu plana interventnih mjera u ovoj županiji Plamenko Tais prezentirao je informaciju o kvaliteti zraka.

Tais se osvrnuo na podatke o zagađenosti zraka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kazavši da je “mjesto postavljanja analizatora američke ambasade veoma upitno zbog jednoga značajnog izvora prašine koji se nalazi u blizini ćevabdžinice”.

Ona vrlo često strašno puno emitira prema američkoj ambasadi. Sama lokacija i način prikazivanja rezultata američke ambasade nije u skladu s našim standardima, naveo je Tais, što je izazvalo mnogo reakcija u Skupštini ŽS, ali i među građanima Sarajeva, posebno na društvenim mrežama.

Na ovakve tvrdnje Taisa N1 je zatražio komentar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ovo je smiješna i znanstveno neutemeljena optužba. Čak i ako laički promatramo “dobre i umjerene” rezultate mjerenja kvalitete zraka u danima kada su okolni restorani otvoreni, kao i “opasne” razine zagađenosti u razdobljima kada su restorani zatvoreni, logičan zaključak se sam nameće. Brojni stručnjaci za praćenje kvalitete zraka pri Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) pregledali su lokaciju na kojoj je postavljena oprema za praćenje kvalitete zraka u Ambasadi SAD i ona je u skladu sa strogim smjernicama EPA, opisanim u Code of Federal Regulations, što se tiče visine na kojoj je postavljen monitor, protoka zraka oko njega, udaljenosti od ceste i drugih izvora zagađenja, naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Koristeći podatke o smjeru vjetru koje je dostavio Federalni hidrometeorološki zavod, EPA stručnjaci izračunali su da će dominantni smjer vjetra nositi emisije iz restorana u suprotnom smjeru od kompleksa ambasade SAD-a.

U mjesecu studenom, primjerice, vjetar je nosio emisije iz restorana prema monitoru manje od 10 posto vremena. Znanstvenici iz EPA-e procjenjuju da će spomenuti restoran vrlo malo doprinijeti postotku koncentracija PM 2.5. Osim toga, uzimajući u obzir udaljenost, emisije čestica iz restorana do monitora bi se najvjerojatnije raspršile, stoji u odgovoru.

Kako navode, uređaj kojim se prati kvaliteta zraka je MetOne BAM 1020. Ova sofisticirana oprema koristi se u američkim ambasadama i konzulatima širom svijeta, a istu tehnologiju koristi i Federalni hidrometeorološki zavod i Zavod za javno zdravstvo Županije Sarajevo za njihova mjerenja PM 10.

Za razliku od lokalnih monitora, monitor u Ambasadi SAD mjeri razinu sitnih čestica (PM2.5) i objavljuje podatke o njima. To su jako sitne čestice koje prodiru duboko u respiratorni sustav i imaju ozbiljne posljedice po zdravlje. Mjerenja PM10 uključuju mjerenja PM2.5, kao i mjerenja većih čestica, tzv. grube frakcije (čestice 2.5 do 10 mikrometara). Zato na očitanje monitora za PM10 utječu i izvori velikih čestica, poput prašine, stoji u odgovoru Ambasade SAD za N1.

Uzrok zagađenja zraka u Sarajevu – ćevabdžinica?

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare