Smijenjeni ministri iz SDA, Tihić sumnja u nemoralne ponude

SARAJEVO – Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i obrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića, kadrova SDA.

Za ovu odluku glasovalo je osam izaslanika, sedam ih je bilo protiv dok nije bilo suzdržanih. Odluku o smjeni podržala su po dva srpska i bošnjačka, te četiri hrvatska izaslanika.

 

Izaslanici u Domu naroda iz SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ 1990 glasovali su za smjenu. Iz srpskog naroda za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara glasovali su Mladen Ivanić iz PDP-a i Ognjen Tadić iz SDS. Protiv odluke o smjeni bili su izaslanici iz SNSD-a, DNS-a, SDA-a i HSP-a, prenijela je Fena.

Čović bio za

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nemalo je iznenađen raspletom događaja na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH te tvrdi da je prije glasovanja dobio obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da neće glasovati za smjenu, odnosno da će glasovanje HDZ-a slijediti glasanje SNSD-a.

SNSD je, rekao je Tihić, održao obećanje, a Dragan Čović nije.

-Razgovarao sam i s predstavnicima SDS-a koji su obećali da će biti suzdržani. Vidjeli ste glasovanje i oni koji se pozivaju na legitimitet i zaštitu nacionalnog legitimiteta izbacuju iz vlasti stranku koja je na lokalnim izborima dobila njjači nacionalni legitimitet. Toliko o njihovoj iskrenoj politici, kazao je Tihić.

Kada je u pitanju sutrašnje glasovanje o smjeni Zlatka Lagumdžije, Tihić je kazao da će SDA glasovati za njegovu smjenu jer smatra da je SDP odgovoran za postojeću krizu.

Nisu zaslužili

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je, kao i izaslanici ove stranke, glasao za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH je rekao kako ”osobe koje su danas izgubile potporu u Domu naroda PSBiH ničim to nisu zaslužile”.

– Ali politika kojom mi pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili europski put danas nije položila, kazao je Čović je podsjetio da hrvatski narod mora biti ravnopravan te da je završilo vrijeme kada su drugi narodi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

-Legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju sjediti i u Vladi FBiH i ovo je samo jedna poruka da to moramo i učiniti. Možda ona nije trebala, ali očigledno nismo imali dovoljno mudrosti da sjednemo i to riješimo ranije, kazao je Čović.

Uvjeren je da će u narednih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade FBiH te je negirao da mu je SDP bilo šta ponudio da izaslanici iz hrvatskog naroda glasuju za smjenu ministara iz SDA.

Dosadašnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je pak kako je glasovanje pokazalo je da je Zlatko Lagumdžija ”imao dogovor s Karadžićevim SDS-om i s HDZ-om i istisnuo je najveću bošnjačku stranku te doveo BiH na rub ponora”.

-Nisam optimist da SDP s ovom grupom stranaka može napraviti bilo što pozitivno za ovu zemlju, rekao je Ahmetović i dodao kako je SDP sada poslušnik politika koje ruše BiH.

– Do sada smo imali odlazak po mišljena stranaka u Zagreb i Beograd, ulaskom SBB-a ići će se po mišljenje i u Podgoricu, kazao je Ahmetović.

Popravljanje problema

– Glasovao sam za smjenu ministara iz SDA isto kao što ću sutra glasati za smjenu ministra Zlatka Lagumdžije jer sam opozicija, i njezin je zadatak da pravi problem gdje god to može, kazao je u izjavi za medije izaslanik Doma naroda Mladen Ivanić (PDP).

Podsjetio je da je jedna obitelj koja je dugo godina radila zajedno se posvađala, HDZ i SDA.

-I to je događaj koji je opredijelio u kojem pravcu će se ići. HDZ je ‘ušao u ljubav’ sa SDP-om, a doskora je bio sa SDA. Da li im je ta odluka bila pamenta ili ne, pokazat će vrijeme, rekao je Ivanić te dodao kako je ”ovo najobičniji personalni sukob”.

Da je riječ o interesima smatra i izaslanik SDP-a u Domu naroda Mehmed Bradarić koji je rekao kako je ishod današnjeg glasovanja bio očekivan i još jednom pokazao da u politici nema vječitih prijatelja ili neprijatelja već samo vječitih interesa.

bitno.ba l R.I.