Published On: Sat, Apr 20th, 2019

SMETAJU IM IMENA: Hakerski napadi na stranicu Registra zaposlenih u javnom sektoru KS

U bazi podataka nalazi se više od 20 tisuća imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Županije Sarajevo.

“Odmah nakon objavljivanja registra zaposlenih u javnom sektoru u KS, stranica je postala meta hakerskih napada”, potvrdio je za BHRT Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom ŽS.

Istaknuo je da je zabilježeno pet hakerskih napada. Sigurnost stranice je pojačana, pa hakeri nisu uspjeli u potpunosti da je sruše, tijekom dana obavijestit ćemo policijske organe, izjavio je za BHT 1 Erduan Kafedžić.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije istaknuo je da od osnivanja ovj ured radi pod pritiskom. Različiti su otpori, tvrde, prilikom realizacije aktivnosti: od menadžera raznih institucija do centara moći koji pokušavaju opstruirati njihov rad, pozivajući se na razne zakone, nadležnosti, ne dostavljajući podatke i pišući anonimne prijave na rad, pa čak i međunarodnoj zajednici.

Inače, u bazi podataka Registra u ŽS nalazi se trenutno 17 tisuća imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, te imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Županije Sarajevo.

Iz ureda također ističu kako su primili određeni broj prijava vezanih za uočene nedostatke koji se odnose na točnost podataka iz registra. Dodaju da se na njihovim ispravama već radi.

U Registru je moguće pronaći podatke o neto plaćama svih zaposlenih i imenovanih. U bazi podataka nalazi se više od 20 tisuća imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti Županije Sarajevo.

Podsjećamo, iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH napominju da ova jedinstvena evidencija nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka i da objavljeni podaci u registru ne trebaju biti skriveni od javnosti./HMS/