Published On: Sri, ožu 27th, 2013

Smeta im Tuđman: Srpska vlast želi papu zvati Francisko


Vlast u Srbiji, unatoč tvrdnjama lingvista, a i službenom stavu Srpske pravoslavne crkve, želi “prekrstiti” novog papu iz Franje u Franciska, piše Blic.
Gostujući u emisiji Televizije B92, srpski predsjednik Tomislav Nikolić u više navrata govorio je o “papi Francisku”, a ne Franji. Braneći se od novinara koji su ga pitali kako to da je bio na inauguraciji novog pape, iako je recenzirao dvije knjige Vojislava Šešelja u kojima se napada Vatikan, Nikolić je rekao da su to knjige “iz prošlih vremena”.

Nikolićevu savjetniku smeta asocijacija na Tuđmana
– Papa Francisko dolazi u drugo vrijeme, u vrijeme kada nam je vrlo potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova – kazao je tada Nikolić. Za “prekrštavanje” pape zalagao se i Nikolićev savjetnik Radoslav Pavlović.
On je od Vlade Srbije tražio da papu ubuduće nazivaju Francisko i to zbog asocijacije na bivšeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana. Odustao je od te inicijative tek kada mu je SPC poslala službeni stav da se papa mora zvati Franjo.
Lingvist tvrdi da papa ne može biti Francisko
No, sudeći po posljednjim izjavama Nikolić ga i dalje namjerava zvati Francisko, a izbjegavati Franju. Srpski lingvist Ivan Klajn kazao je da papa nikako ne može biti Francisko, već samo Franja, budući da se imena crkvenih poglavara uvijek koriste u prevedenom obliku, a ne na talijanskom ili latinskom jeziku.
Napominje i da je novi poglavar Katoličke crkve uzeo ime sveca kojeg u Srbiji nazivaju “Sveti Franja Asiški” pa nikako ne može biti Francisko.