Published On: Uto, stu 9th, 2021

Služena misa na Austrijskom groblju u Mostaru: Naša dužnost je da ih se sjećamo

Groblje je to izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i njezine vlasti u našim krajevima, a rijetki su Mostarci koji znaju da je u njihovoj blizini…

”Na ovom groblju nisu pokopani samo vojnici, tu su bili i liječnici, djeca, osobe svih zanimanja. Nije važno tko su i iako ih osobno nismo poznavali, naša dužnost kao kršćana jeste da održavamo ovo groblje i da ih se sjećamo”, poručeno je to na misnom slavlju koje je održano u spomen svih pokopanih na Vojnom groblju na mostarskom Bišću polju.


Groblje je to izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske monarhije i njezine vlasti u našim krajevima, a rijetki su Mostarci koji znaju da je u njihovoj blizini, te je još manje onih koji su to mjesto posjetili i uvjerili se da je jedva preživjeli svjedok jednoga vremena koje je bitno obilježilo našu kulturu.

Sjećanje

Na današnjem slavlju uz župljane pokopanima na ovom groblju su počast odali i Austrijski vojnici, predstavnici Oružanih snaga BiH kao i predstavnici gradskih vlasti.Podsjećamo, župljani na čijem se pastoralnom prostoru nalazi ovo groblje, su pokretali akciju da se ovo groblje, koliko je moguće, očisti od raznih gomila otpada i zarasloga šiblja koje prekriva stotinjak grobova vojnika, gradskih činovnika i civila koji su ovdje ukopani prije stotinjak godina, a neki od njih i za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Dobro vidljivi natpisi na pojedinim oštećenim i isprevrtanim spomenicima ispisani na njemačkom, latinskom, hrvatskom ili srpskom jeziku jasno svjedoče s kolikom su ljubavlju prema tim pokojnicima njihova djeca i građani Mostara čuvali sjećanje na njihov život i djelo.

Zaštićeno Ženevskom konvencijom

Na južnoj strani su dva reda grobova. To su grobovi vojnika Austrougarske monarhije, poginulih u Prvom svjetskom ratu. Pored austrijskih vojnika i civila na groblju je i nekoliko grobova domaćih civila. Na sjeveroistočnom dijelu groblja je nekoliko partizanskih grobova iz Drugog svjetskog rata. Naredbom Zemaljske vlade Kraljevine SHS iz 1918. godine groblje je bilo prošireno i naziv je promijenjen u “Novo vojničko groblje”.

 

Groblje je znatno uništeno tijekom savezničkog bombardiranja Mostara, a kasnije i zbog nemara okolnog stanovništva. Na nekoliko grobova su, očito ne tako davno, postavljeni nadgrobni spomenici od crnih mramornih ploča, no i ti spomenici su već oštećeni. Zaštićeno je Ženevskom konvencijom, a nadamo se i da će gradske vlasti povesti više računa i brige o ovom spomeniku jednog vremena.

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Tobejarabi!
Tobejarabi!
26 dana prije

Dobro su se sjetili!!!

Ciko
Ciko
Odgovori   Tobejarabi!
26 dana prije

Mrtvim Austrijancima je mjesto u Austrija.

AUSTROUGARSKA JE OVDE BILA OKUPATORI I ČINILA JE ZLOCINE.

MateMo
MateMo
Odgovori   Ciko
26 dana prije

A tko je bio okupator prije Austrije i gdje je njima mjesto? Oni nisu činili zulume.

Last edited 26 dana prije by MateMo
Dunja
Dunja
Odgovori   MateMo
25 dana prije

I s njima isto.

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Ciko
25 dana prije

Da nad Bosnjacima…Za katolike i svetosavce je oslobodilacka…izvjesni FILIPOWITZ sa HRVATSKE pokrajine u AU MONARHIJI KOJI NIJE ZNAO BOSANSKI TJ SRPSKI I HRVATSKI KOJI JE DEKRETOM 1907 ZABRANILA KAO JEZIK..NAPRAVIO ODMAZDU NAD BOSNJACIMA…ZADNJA LINIJA ODBRANE MAGLAJA PREDVODJENA SEMSIKADICEM JE PALA…U ODBRANI BOSNE OD AU AGRESIJR UCESTVOVALA JE ČETA SRBA PREDVOĐENA RISTOM MOTIKOM iz SARAJEVA…doslo do Maglaja samo 8 osam Pravoslavaca pobjegli odtali…Nemila dobila naziv po pokolju…U Sarajevu ODMAZDE heroine Bosnjakinje bacaju sa munare …Hadzi Lojo…ITD…Kasnije je nepravdu prema Bosni i Bodnjacima pokusao da ispravi B KALAJ ..BILO KASNO…

Dunja
Dunja
Odgovori   Šaćir soros
25 dana prije

Haj ne kenjaj. Ako je iko ikog podigao, to su austrijanci podigli bosanske muslimane.

Dunja
Dunja
Odgovori   Ciko
25 dana prije

👍👍👍

Burek4All
Burek4All
26 dana prije

Proučite vi njima i fatihu, nemojte da baš uvijek zaostajemo za muslimanima.

Last edited 26 dana prije by Burek4All
Brcak 215
Brcak 215
26 dana prije

Katolici u BiH su konjusari Austrougara.

MateMo
MateMo
Odgovori   Brcak 215
26 dana prije

A vi muslimani podrepne muhe turcima.

Last edited 26 dana prije by MateMo
Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Brcak 215
25 dana prije

Nisu u Bosni vec pokrajini AU Rvackoj

Brcak 215
Brcak 215
Odgovori   Šaćir soros
25 dana prije

Greska ,u pravu si!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Brcak 215
25 dana prije

a Tesla????

Dunja
Dunja
25 dana prije

Ne znam šta reći. Ipak su oni bili okupatori. I danas su.

Dunja
Dunja
Odgovori   Dunja
25 dana prije

Mrtve treba poštovati i sijećati ih se, ali ipak…

Dunja
Dunja
25 dana prije

Kad prođeš Istočnom hercegovinom na svakom brdu, vidi se kako su na svakoj čuki Austrijanci izgradili neke tvrđavice, neke osmatračnice prem Crnoj Gori. Ma to je danas u 21 vijeku smiješno vidjeti. Oni se ko bojali Crne gore? Šta je para u to smlaćeno, to je idiotizam.
Sve to porušiti treba, da ne podsjeća.

tutu
tutu
25 dana prije

Zivio Princip! Ovo je sramota i za Mostar i BiH!