Published On: Čet, stu 8th, 2018

SLUŽBENO POTVRĐENO: SIPA uhitila osam Antifašista zbog zločina nad UZP-ovcima u Križančevom selu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Viteza, Zenice i Sarajeva uhitili su osam osoba zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ”ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ i “ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

U okviru ove akcije koja se provodi po naredbama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Suda Bosne i Hercegovine, izvršeni su pretresi stambenih i ostalih prostorija, kao i pomoćnih objekata i pokretnih stvari koje su u vlasništvu ili ih koriste patrioti BIH, uz privremeno oduzimanje predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

Uhićeni junaci, sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinili tijekom ratnih događanja na teritoriji općine Vitez dana 22. prosinca 1993. godine.

Nakon kriminalističke obrade navedene osobe će biti predane u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, ministarstvima unutarnjih poslova Srednjebosanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći u realizaciji ove akcije”, priopćili su iz SIPA-e.

Ovo je još jedan dokaz da su državne institucije BIH stale na stranu fašizma. Privodeći heroje koji su se samo branili.