Četvrtak, 18 srpnja, 2024

SLUŽBENI PODACI MINISTARSTVA SIGURNOSTI Na strani ISIL-a ratuje oko 130 državljana BiH

Must Read

Mektić je spomenuo kako su se u BiH na lokalnoj razini iskristalizirale određene radikalne zajednice iz kojih vrbuju pojedince za terorističke akte i sudjelovanja na ratištima na strani ISIL-a.

Prema službenim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, trenutačno na području Sirije i Iraka na strani tzv. vojske ISIL-a ratuje oko 130 državljana BiH. Oko 45 ih je poginulo na strani ISIL-a, a oko 50 bh. državljana vratilo se u BiH sa stranih ratišta, piše Večernji list BiH. Ove podatke iznio je i ministar Dragan Mektić izaslanstvu Parlamentarne skupštine NATO-a, ističući s kojim se sve sigurnosnim izazovima suočava BiH, a to su, prema njegovim tvrdnjama, u prvom redu terorizam, radikalizam i nasilni ekstremizam.

Ministar je spomenuo kako su se u BiH na lokalnoj razini iskristalizirale određene radikalne zajednice iz kojih vrbuju pojedince za terorističke akte i sudjelovanja na ratištima na strani ISIL-a. Mektić je naveo kako je u kazneno zakonodavstvo BiH kao kazneno djelo uvršteno sudjelovanje u stranim paravojnim i parapolicijskim organizacijama te da sigurnosne i pravosudne institucije BiH čine sve kako bi procesuirale svoje državljane koji se nalaze na stranim ratištima. “Do sada smo podigli 20 optužnica za ova kaznena djela, a izrečene su dvije presude”, dodao je Mektić. On tvrdi kako policijske strukture, Tužiteljstvo i Sud BiH imaju nultu toleranciju prema terorizmu i da će učiniti sve kako bi procesuirali sve slučajeve koji se dovode u vezu s terorizmom.

“Za osobama s područja BiH koje ratuju na stranim ratištima imamo raspisane tjeralice i u trenutku kada nam budu dostupne, mi ćemo ih procesuirati”, dodao je ministar sigurnosti. Spomenimo kako su bh. vlasti i prije terorističkog napada u Parizu u svojim obavještajno-sigurnosnim izvješćima ustvrdile kako prostoru BiH, institucijama, građanima…, prijeti opasnost od terorizma i terorističkih napada. Moramo se suočiti s činjenicom da će se teroristički napadi vrlo vjerojatno i dalje događati bez obzira na sve mjere koje poduzimamo ili kanimo poduzeti. Odgovor na te napade i otklanjanje njihovih posljedica treba graditi u sklopu postojećih sustava”, piše u dokumentu pod nazivom “Strategija BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma od 2015. do 2020. godine” na koji se ovih dana pozivaju sve sigurnosno-obavještajne službe u državi.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -