Published On: Thu, Aug 20th, 2020

Služba za poslove sa strancima zapovjedila protjerivanje 46 ilegalnih migranta iz BiH

Služba za poslove sa strancima provodi pojačane aktivnosti kontrole i kretanja stranaca u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Na području Tuzlanske županije, Služba za poslove sa strancima je uz asistenciju PU Kalesija radila na pronalasku ilegalnih migranata i identificirali sigurnosno interesantnih osoba u cilju suzbijanja krijumčarenja ilegalnih migranata.

Navedene aktivnosti rezultirale su izricanjem mjera protjerivanja za 46 migranta, od kojih za sedam osoba zbog toga što su zatečene u ilegalnom prelasku granice a ostalim iz razloga što su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.ba

Jednom broju migranata određene su mjere stavljanja pod nadzor u Imigracijski centar, dok je ostalim određena blaža mjera stavljanja pod nadzor ograničenjem kretanja na određeno mjesto.

Važno je naglasiti da od ukupno 46 migranta kojima su izrečene mjere protjerivanja, samo četiri osobe posjeduju dokaz o identitetu, radi se o državljanima Turske, dok su ostale osobe bez identifikacijskih dokumenta, te po njihovim vlastitim izjavama radi se o državljanima Pakistana, Bangladeša i Afganistana.

Za osobe koja ne posjeduju dokaz o identitetu, Služba za poslove sa strancima je pokrenula postupak utvrđivanja identiteta preko nadležnih tijela u cilju udaljenja predmetnih osoba s teritorije Bosne i Hercegovine.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka godine do danas ukupno je bilo 10.277 osoba, te su izrečene 674 mjere protjerivanja. Samo u prošlom tjednu, predmetom rada bilo je 586 osoba.

U postupku registracije migranata, Služba za poslove sa strancima uzima biometrijske podatke, te prikuplja druge relevantne dokaze nastojeći utvrditi identitet migranata, te navedene podatke razmjenjuje s partnerskim sigurnosnim agencijama u cilju zaštite sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Služba će i u sljedećem razdoblju kontinuirano poduzimati sve neophodne operativne aktivnosti prema svim stranim državljanima koji na bilo koji način mogu predstavljati prijetnju sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine.