Published On: Pet, tra 10th, 2015

SDP POSTAJE JEDNOKANTONALNA STRANKA: Reevidencija pokazala – SDP BiH ostao bez ogromnog broja članova

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) je 1. travnja (nije šala) okončala evidenciju članstva. Prema podacima do kojih je došao Faktor.ba, SDP BiH broji 25.894 člana, što je za desetke tisuća manje u odnosu na evidenciju iz 2012. godine za koju se u SDP-u govorilo da je brojala oko 87.000 članova. Autokatski, nacionalistički i jednonacionalni diskurs vođe ove partije presudio je SDP-u. Pitanje je hoće li oni koji su se proglasili disidentima SDP-a znati napraviti odmak od bošnjačkog nacionalizma. S Emirom Suljagićem teško.
Najveći pad, odnosno “odljev” članstva, SDP je pretrpio u gradu Tuzli, tradicionalnom uporištu ove partije. Prema posljednjoj evidenciji u Tuzli je bilo oko 9.700 članova, dok je reevidencija pokazala da ih je sada 1.941. Inače u TK, najmnogoljudnijem kantonu, SDP ima 5.692 člana. Tuzla je sve više svjesna financijskog harača kojeg plaća Sarajevu, gradu u kojem su centrale i SDP-a i SDA. Upravo demokratska Tuzla, jedan od najboljih i najdemokratskijih gradova u BIH platio je najveći ceh bošnjačkog centralizma. U samo deset godina politika jačanja Metropole kroz zakon o raspodjeli PDV-a čiji je cilj bio opelješiti hrvatske kantone, samoj Tuzli otela je preko 240 milijuna maraka. Radi se o iznosu kojim bi se u Tuzli dugoročno mogao kupiti socijalni mir, i pokrenuti gospodarstvo.

Druga općina po brojnosti članova ove stranke je Bugojno sa 1.189, potvrdili su izvori  ovog portala u SDP-u.

Kanton Sarajevo, dugi po brojnosti stanovništva u Federaciji, je tek na petom mjestu po broju članova SDP-a, gdje ih ima 3.307. Najmnogoljudnija općina u državi, Novi Grad Sarajevo, gdje je SDP godinama bio na vlasti, ima tek 679 članova.

Reevidencija članstva je pokazala i to da je SDP dominantno bošnjačka stranka s obzirom na izuzetno mali broj članova u općinama gdje Bošnjaci nisu većinsko stanovništvo. Taj podatak ruši Pudarića i sve oni koji u Sarajevu služe kao manekeni SDP-ove multietničnosti. Sjedinjenost s bošnjačkim nacionalistima dovela je do toga da SDP nikada nije uspio probiti nevidljive granice bošnjačkog entiteta. Štoviše svojom politikom samo ih je dodatno podebljao.

Kada je u pitanju RS, izuzimajući regiju Doboj, u drugim dijelovima tog entiteta broj registriranih SDP-ovaca je simboličan. Gotovo smiješan. Tako, primjera radi, u Banjoj Luci imaju samo 50 ljudi u evidenciji, dok u nekim velikim općinama nemaju niti jednog člana.
Slična situacija je i sa zapadnom Hercegovinom, gdje je dominantno hrvatsko stanovništvo. Primjera radi, SDP u Grudama ima samo 15 članova.

SDP je imao aferu sa FTV-om. Objelodanjeni su dokazi kako šef SDP-a upravlja Dnevnikom FTV-a. FTV se nikada nije ispričao. Inzko nije reagirao. Nitko niti u SDP-u niti na FTV-u nije dao ostavku. Socijalistička internacionala nije izbacila SDP iz svojih redova.

SDP je imao aferu i s Antom Pavelićem. Iako je otkriveno da njihov koalicijski partner HSP u svojim uredima drži biste fašističke marionete SDP nikada nije izbačen iz Socijalističke internacionale, niti su time narušeni odnosi Jurišića i Lagumdžije.

SDP je imao i aferu Reket. Afra je zataškana a mediji o njoj više ne bruje.

Nove Afere SDP-a , primjerice kriminal kod izgradnje autocesta, podaci koji će tek izići u javnost, kada bude objelodanjeno da BIH ima “najtanje” autoceste u Europi, podaci o tome kako je SDP vlada potkradala proračun Federacije, u doba dok su gladni građani protestirali na ulicama, tek će izići u javnost.

SDP je imao i aferu Lijanović. Iako je otkriveno da koalicijski partner SDP-a krade proračun kroz sustav poticaja, SDP-on predsjednik i premijer Nikšić nikada nije priveden na saslušanje iako je nadređen Lijanoviću.

Živimo u državi medijskog, kriminalnog i političkog terora lažnih sarajevskih egocentrika i nacionalista presvučenih u kože ljevičara. I nitko ništa po tom pitanju ne čini.
poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare