Published On: Tue, Oct 21st, 2014

Slučaj Zubac: Tužiteljstvo panično traži nove svjedoke

Tužiteljstvo BiH svjesno je da nema čvrstih dokaza protiv direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Gorana Zupca, pa iskaze svjedoka pokušava da iznudi mimo zakonskih procedura, rekao je “Glasu Srpske” izvor blizak Tužiteljstvu BiH.

Bilo je i slučajeva da određenim osuđenicima nude pogodnosti da bi u Sudu BiH svjedočili protiv Zupca, naveo je ovaj izvor.

Izvor “Glasa Srpske” rekao je i da su mimo zakonskih procedura i propisa za svjedoke vrbovali i pripadnike Sipe, koji nisu bili ni predviđeni za svjedoke Tužiteljstva, piše Srna.
To su, kako se navodi, nekadašnji pripadnici Jedinice za specijalnu podršku Enes Karić i Igor Babić, koji su trenutno raspoređeni na druge poslove u SIPA-i, a kojima nisu upućeni pozivi, kao što je uobičajena procedura, već je to učinjeno telefonski.

Iz SIPA-e su rekli da su, na osnovu službenih zabilješki koje su sačinili njihovi pripadnici, upoznati s informacijom da su navedeni službenici pozivani putem telefona da daju izjave u svojstvu svjedoka Tužiteljstvu u predmetu “Zubac”, te da Tužiteljstvo nije dostavilo pozive za njihovo svjedočenje u skladu s uobičajenom zakonskom procedurom, navodi Srna.

“Tužiteljstvo panično traži nove svjedoke, jer su prva svjedočenja njegovih svjedoka otišla u korist Zupca”, piše list.

Neki novi svjedoci koje Tužiteljstvo vrbuje, prema pisanju lista, nalaze se na izdržavanju zatvorske kazne, a Tužiteljstvo im nudi da za lažno svjedočenje protiv Zubca dobiju ili smanjenje kazne ili izlaske iz zatvora i druge pogodnosti, prenosi Srna.

bljesak.info