Published On: Tue, Mar 5th, 2019

Slučaj zlostavljanja: Mostarski Centar odbacio sve optužbe majki

”Odbacujemo tvrdnje i navode koji se pojavljuju na društvenim mrežama a govore o neprofesionalnosti, pristranosti i  nepoduzimanju potrebnih radnji od strane centra u zaštiti interesa djece i građana”, rekla je Zdravka Marić, ravnateljica Centra za socijalni rad Mostar na konferenciji za novinare održanoj povodom prosvjeda majki u Mostaru koje su prosvjednu šetnju prošlog tjedna završile ispred Centra.

”Apeliramo na sve institucije na roditelje, građane i medije da odgovorno i pažljivo pristupaju javnim istupima koji bi mogli naštetiti interesu djece i vršenju utjecaja na rad institucija”, rekla je Marić.

Kaže kako je Centar u slučaju navodnog zlostavljanja djece poduzeo sve mjere u granicama zakonom dopuštenih mogućnosti.

”Slučaj datira od listopada 2017. godine kad je centar proveo postupak posredovanja prije pokretanja razvoda braka”, rekla je Marić pojasnivši kako centar nije trenutno uključen u postupak vezan za ovaj predmet.

”Prema saznanjima koje smo imali, poduzeli smo sve mjere u granicama naše nadležnosti – postupak posredovanja, na uređivanju osobnih odnosa i neposrednih kontakata s roditeljem s kojim djeca ne žive”, rekla je.

Rekla je kako je Centar otvoren za bilo kakvu provjeru svih slučajeva koji su se vodili.

Inspektorica socijalne skrbi u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Janja Milinković rekla je kako ministarstvo, koje ipak nije nadležno za ovaj centar, nije dobilo nikakvu žalbu na rad Centra za socijalni rad.

”Cijelo vrijeme pratim ovaj slučaj. Zabrinjavalo me da nismo dobili nikakvu žalbu za rad ovog Centra”, rekla je Milinković.

”Na temelju anonimnog pisma, ja sam došla u Centar za socijalni rad, zatražila sam predmet, misleći da se radi samo o jednom predmetu, dobila sam nekoliko predmeta. Uvidom u te predmete nisam mogla zaključiti o kome se radi. Nisam na temelju toga mogla izvijestiti. Novinari su objavili pismo prije da su kontaktirali centar”, rekla je Milinković.

Napomenula je kako svaki nerad treba prijaviti te da je obveza inspektora postupiti po službenoj dužnosti, prijavi.

”Ali mi u ministarstvu nismo dobili niti jednu prijavu. Pitala sam Mostarske mame (Facebook grupa, op.a.) da kažu o kojem se slučaju radi. Rekle su iz gradskih kuloara o kome se radi”, rekla je. Tomislav Pupić, koordinator tima za zaštitu od nasilja u obitelji rekao je kako se radi o malom broju ovakvih slučajeva. ”Nas zanima siva brojka koju ne znamo. Ako postoji jedna prijava, vjerojatno ih postoji još”, rekao je kako se ljudi boje prijaviti.

”Prošle godine je u Mostaru bio samo jedan slučaj ovakve vrste”, rekao je i dodao kako on smatra da se siva brojka dobiva tako da se broj slučajeva množi sa sedam. /bljesak.info/