Published On: Čet, ožu 31st, 2022

Slučaj ubojstva novinara Kashogija: Tužilaštvo traži obustavu suđenja 26 Saudijaca

Tursko tužiteljstvo zatražilo je danas od suda da obustavi suđenje u odsutnosti u slučaju 26 Saudijaca osumnjičenih za ubojstvo novinara Jamala Kashogija 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, te ustupi slučaj vlastima u Rijadu.

Sud je najavio da će o zahtjevu zatražiti mišljenje Ministarstva pravosuđa i zakazati sljedeće ročište za 7. travnja.

Kashogi, kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, posljednji je put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada 2018. Turski dužnosnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno. Njegovi ostaci nisu pronađeni.

U rujnu 2020. saudijski sud osudio je osam osoba na sedam do 20 godina zatvora zbog ubojstva u suđenju za koje su kritičari rekli da nije transparentno. Nitko od optuženih nije imenovan.

Nakon suđenja u Saudijskoj Arabiji, turski sud u studenom je zatražio od Ministarstva pravosuđa da pošalje pismo Rijadu u kojem se pita o osuđenima u kraljevstvu, kako bi se izbjegao rizik da budu dvaput kažnjeni.

Turski tužitelj je rekao da su saudijske vlasti reagirale zahtijevajući da im se slučaj prebaci i da se ukinu takozvane crvene tjeralice protiv optuženih.

Rijad se također obvezao da će preispitati optužbe protiv 26 optuženih ako slučaj bude proslijeđen, rekao je tužitelj.

Tužiteljstvo navodi da se zahtjev treba uvažiti, jer su optuženi strani državljani, tjeralice i tjeralice ne mogu se izvršiti, a njihovi iskazi se ne mogu uzimati, čime se postupak zaustavlja ili obustavlja.

U izvješću američke obavještajne službe, objavljenom prije godinu dana, stoji da je princ Mohammed odobrio operaciju ubijanja ili hvatanja Kašogija. Saudijska vlada zanijekala je bilo kakvu umiješanost prijestolonasljednika i odbacila nalaze tih izvješća.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Hahaha hihihi hohoho, da ih isporuči nalogodavcu zločina ? kabasto od thužitelja !!!