Published On: Pet, stu 16th, 2018

SLUČAJ PRED UN-om: Hoće li Grubeša odgovarati zbog pomaganja Radiću?

Udruženje žrtava i svjedoka genocida najavilo je da će protiv ministra pravde BiH Josipa Grubeše (HDZ BiH) podnijeti krivičnu prijavu zbog „nezakonitog transfera pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Marka Radića na izdržavanje kazne u Hrvatsku“, pišu Vijesti.ba

Podsjetimo, Radić je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen zbog zločina protiv čovječnosti u Mostaru na 21 godinu zatvora, ali mu je Županijski sud u Zagrebu u procesu priznavanja strane sudske odluke kaznu smanjio na 12,5 godina zatvora.

Nakon što je Radić podnio zahtjev da ostatak kazne izdržava u Hrvatskoj, čije državljanstvo ima, Hrvatska ga je prihvatila, prethodno priznajući presudu Suda BiH, ali ne i u onom dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, jer  RH  zakoni taj institut ne poznaju. To praktično znači da će Radić već krajem ove godine biti pušten na slobodu jer je iza rešetaka od 2006. godine.

Nezavisno od toga da li je Županijski sud u Zagrebu mogao postupiti drugačije, postavlja se pitanje da li je Radić, koji je i državljanin BiH, uopće mogao biti predan na izdržavanje kazne u drugu državu.

Ključni je sporazum između BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka, koji to zabranjuje članom 6, koji glasi: „Vlastiti državljani ne predaju se u svrhu izvršenja ili nadzora“.

Ministar pravde Josip Grubeša oglasio se priopćenjem u kojem je naveo:

„Propisi nigdje ne reguliraju institut dvojnog državljanstva, pa je i u teoriji i u praksi prihvaćeno da dvojno državljanstvo ne predstavlja prepreku da osoba bira u kojoj će državi, čije državljanstvo ima, i izdržavati kaznu, uz ispunjenje ostalih uzvjeta iz ugovora“.

 

Međutim, tako ne misli njegov zamjenik Nezir Pivić.

– Član 6 upravo iz tih razloga i postoji kako se sutra ne bi došlo do tumačenja da dvojno državljanstvo može biti izgovor za takvo postupanje. Da nema takve opasnosti, vjerovatno taj član ne bi ni postojao – dodao je Pivić.

Reagovao je i glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz, koji je ministra Grubešu u svom dopisu podsjetio da predmet koji se vodio protiv Radića spada u tzv. slučajeve kategorije 2, koje je Ured glavnog haškog tužitelja istražio i proslijedio Tužilaštvu BiH na dalju obradu.

Brammertz podsjeća da ima obvezu redovno izvještavati Vijeće sigurnosti UN-a o statusu tih predmeta.

„Ovo je rezultat koji je teško razumjeti i vjerovatno će potkopati povjerenje žrtava i javnosti u Ministarstvo pravde i pravosudni sistem BiH“, napisao je Brammertz, podsjetivši Grubešu na presudu koju je Prizivno vijeće Suda BiH donijelo protiv Radića te posljedice Rješenja koje je ministar pravde BiH potpisao.

„Kako trenutno pripremam svoj sljedeći izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, u obavezi sam da uključim informacije o najnovijim događajima“, napomenuo je Brammertz.

Potom je od Grubeše zatražio dodatne informacije koje bi trebao uzeti u obzir prije podnošenja izvještaja.

„Posebno bi bilo važno znati više o razgovorima vašeg i Ministarstva pravosuđa Hrvatske u vezi s tim pitanjem, uključujući i to da li je vaše Ministarstvo bilo unaprijed informirano da se kazna Radiću može ili da će biti smanjena nakon prijenosa, i da li je vaše Ministarstvo zatražilo i dobilo uvjeravanja da će Hrvatska kaznu izvršiti onako kako je presudilo Apelaciono vijeće Suda BiH i/ili da li ćete zatražiti od Hrvatske da vrati Radića u BiH da se presuda koju je izreklo Apelaciono vijeće Suda BiH može u potpunosti izvršiti“, pitao je Grubešu glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Brammertz bi novi izvještaj pred Vijećem sigurnosti UN-a trebao predstaviti sredinom decembra.
Vijesti.ba