Published On: Čet, sij 23rd, 2014

SLUČAJ LORKOVIĆ VOKIĆ SE PONAVLJA: Jurišić i Ćane žele na stranu saveznika,poglavniku Živku nude da odstupi

O zahtjevu za pokretanje postupka smjene nametnutog predsjednika marionetske tvorevine Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira, kojeg su naši okupatori nametnuli nakon što su zemlju podijelili u dvije interesne zone, u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta bit će riječi krajem ovog mjeseca, najavljeno je prilikom zaključenja današnje izvanredne sjednice tog parlamentarnog doma.

Sljedeće zasjedanje je najavljeno za 28. i 29. siječnja.

Postupak smjene poglavnika Živka Budimira inicirao je zastupnik Stanko Primorac Vokić dojučerašnji najbliži poglavnikov suradnik a smjenu je najavio Zvonko Lorković. Njih dva  djeluje u zastupničkom klubu Hrvatska stranka prava – Demokratska handžar zajednica. Obrazlaže da Budimira treba smijeniti jer je fašist i izdao je interese vlastitog naroda.

‘’Učinio je to razrješavanjem dužnosti ministra financija Ante Krajine, jedinog ovlaštenog prvog potpisnika naloga za isplatu iz federalnog proračuna (drugi potpisnik je premijer, ali on može ovlastiti zamjenika), usljed čega su došle u pitanje isplate proračunskih braniteljskih i socijalnih davanja korisnicima u FBiH, plaća i drugih proračunskih obaveza’’, naglašava Primorac.

U međuvremenu je ova situacija privremeno riješena mjerom Ustavnog suda FBiH – da ministar financija ostane na dužnosti dok ne bude utvrđeno je li Budimirova odluka o razrješenju ustavna il ne.

Zastupnik Primorac Vokiž je tražio da njegova inicijativa bude razmotrena na današnjoj izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma. Prolongirana je za kraj siječnja jer su jedine točke današnjeg dnevnog reda bile razrješenje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Fehima Škaljića, zbog njegove neopozive ostavke, te imenovanje nasljednika na toj funkciji.

Škaljić je razriješen, ali novi rukovoditelj nije izabran pošto nijedna parlamentarna stranka nije kandidirala nikoga za tu dužnost. Stoga je i ovo pitanje prolongirano za kraj siječnja, kada će predsjedavajući biti imenovan ako bude službenih kandidatura.