Published On: Wed, Jun 5th, 2013

Slučaj JMB: Građani BiH su žrtve pravnog kaosa

Ono što se mjesecima najavljivalo, postalo je stvarnost. Novorođenčad i svi oni novi državljani BiH žtrve su pravnog kaosa u koji su nas doveli državni parlamentarci.

Ustavni sud BiH donio je presudu kojom se van snage stavlja državni Zakon o matičnom broju i ova odluka stupila je na snagu 12. veljače kada je objavljena u Službenom glasniku BiH.

Od tada, na sjednicama Parlamenta BiH čulo se nekoliko prijedloga za rješvanje ovog problema. Međutim, nijedan nije dobio potrebnu podršku. Zastupnici iz dva bh.. eniteta iu ovom slučaju našli su se na suprostavljenim stranama.

“Stajalište Kluba SBB-a u Parlamentu BiH je da je ovo nedopustiva situacija i da nijedan građanin BiH ne smije ispaštati zbog toga što se ne rješavaju i ne provode odluke Ustavnog suda BiH. Ono na čemu mi insistiramo jeste to da se konačno dovesti u pitanje odgovornost onih koji su dužni odlučivati ​​i raditi u interesu građana BiH. Tražimo odgovornost onih koji dovode do toga da ova situacija traje. Nedopustivo je da ijedan dan građani ove zemlje ne mogu ostvariti svoje građansko pravo “, kazala je za portal Klix.ba zastupnica SBB -a u Parlamentu BiH Ismeta Dervoz.

Lider SDS-a i zastupnik Mladen Bosić u razgovoru za portal Klix.ba kaže da će rješenje u vezi sa JMB biti doneseno kada Vijeće ministara BiH predloži zakon koji može dobiti podršku većine u Parlamentu BiH.

“Mi smatramo da je to važnije pitanje za život građana od pitanja Sejdić-Finci o kojem se stalno priča. Ako je nemoguće postići dogovor o tom životnom pitanju onda se pitam o čemu je uopće moguće postići dogovor. Smatram da je sasvim normalno da u ovakvoj organizaciji BiH sustav matičnih brojeva mora pratiti uređenje BiH. Očekujem od Vijeća ministara da Parlamentu BiH podnese usuglašen prijedlog, a onda će taj prijedlog sigurno proći “, kazao je Bosić.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, prebacila je krivnju na političare iz Federacije BiH kada je u pitanju problematika vezana za JMB.

“Političari u Federaciji nisu ništa napravili da se donese privremeno rješenje, dok se ne donese konačno, kao što je to slučaj u RS-u. U Federaciji očito nikome nije stalo da se to riješi”, kazala je Majkić za Klix.ba.

Danijela Martinović, zastupnica iz SDP-a, kaže da su zastupnici iz RS-a pokušali promijeniti odluku Ustavnog suda BiH u smislu pravljenja granice između entiteta i disoluciji zemlje.

“Ne možemo dopustiti da se napravi još jedan korak ka intencijama zastupnika iz RS-a. Zakon se mora donijeti na fonu odluka Ustavnog suda BiH”, kazala je Martinović za naš portal.

Lazar Prodanović, zastupnik iz SNSD-a, kazao je da razumije nezadovoljstvo i zabrinutost građana BiH.

“Ovdje se ne kasni zbog SNSD-a, već zbog različitih kalkulacija političkih partija iz Sarajeva, koje na neki način nastoje zadržati status regionalnih međuopćinskih konferencija na temelju kojih su oblasti JMB bile definirane prije rata. JBM treba sadržavati odrednicu BiH 0,13 znamenki i da se poštuje ustavno uređenje BiH iz Dejtona “, kazao je Prodanović za portal Klix.ba.

Beriz Belkić, zastupnik SBiH, kaže da će nakon svega što se desilo s tromjesečnom bebom, koja nije mogla otići na liječenje jer nije imala JMB, podržati svaki prijedlog koji daje ljudima mogućnost da imaju matične brojeve.

“Ne zanimaju me više ničiji interesi, niti Registracijski područje. Ljudi su se doveli u sitauciju da je sve postalo degutantno i neljudski. Ja ne mogu zanemariti činjenicu da na svojoj savjesti nosim dijete. Ja ću sutra na sjednici Parlamenta BiH reći da smo svi mi koji sjedimo i ne dignemo ruku za rješenje, bez obzira na to kakvo je, saučesnici u ovakvim situacijama. Stvar je otišla izvan okvira normalnog “, kazao je Belkić.

Pokušali smo saznati mišljenje i članova Vijeća ministara, međutim, ministri su vješto izbjegli novinarske ekipe.

klix.ba