Published On: Pon, stu 6th, 2017

Slučaj ”intervju Sebija” BH novinari: Tražimo utvrđivanje odgovornosti u BHRT

UO BH novinara naglašava kako “Bosni i Hercegovini treba javni servis na nivou države, a njegov opstanak se, među ostalim, brani i novinarskom etikom 

Upravni odbor Udruga BH novinari zahtijeva od upravnih struktura BHRT utvrđivanje odgovornosti Uredničkog kolegija Informativno – političkog programa i menadžmenta BHT1, kao i cjelokupnog rukovodstva Javnog RTV servisa BiH za profesionalne propuste u pripremi, naknadnom dosnimavanju i odgođenom emitiranju intervjua s dr. Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

”Sporni intervju je snimljen i najavljen u programu BHT1 za 25. listopada ove godine, da bi, bez razumnog i javnosti dostupnog obrazloženja, naprasno bio skinut s programa i ponovno objavljen 4. studenog s naknadno usnimljenim odgovorima”, navodi se u priopćenju UO Udruženja.

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako je odgovornije i transparentnije ponašanje urednika i ključnih ljudi BHRT prema građanima i cjelokupnoj javnosti BiH sastavni dio novinarske etike i jedan od ključnih principa funkcioniranja javnog servisa.

”Budući da javnost nije dobila vjerodostojno i točno objašnjenje svih okolnosti vezanih za intervju s doktoricom Izetbegović i naknadno montiranje njenih novih odgovora, smatramo kako Upravni odbor BHRT mora hitno utvrditi tko je odgovoran za cijeli ovaj slučaj i, u skladu s nalazima, poduzeti Zakonom o BHRT i Uredničkim principima propisane mjere”, poručuju iz UO BH novinara.

UO BH novinara naglašava kako “Bosni i Hercegovini treba javni servis na nivou države, a njegov opstanak se, među ostalim, brani i novinarskom etikom, mnogo hrabrijim i odgovornijim postupanjem novinara i urednika, kao i sprečavanjem političkih uplitanja i cenzure u kreiranju medijskih sadržaja, uključujući i navedeni intervju”, prenosi Bljesak.info

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x