Published On: Pet, velj 12th, 2021

Slovenski parlament u ponedjeljak odlučuje o nepovjerenju Janšinoj vladi

SLOVENSKI parlament odlučivat će u ponedjeljak o prijedlogu oporbe za izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj vladi Janeza Janše, odlučio je danas kolegij predsjednika Državnog zbora Igora Zorčiča.

Izvanredna sjednica na kojoj će se raspravljati i odlučivati o prijedlogu oporbene Koalicije ustavnog luka (KUL) da se sadašnjoj vladi izrekne nepovjerenje, a za mandatara nove imenuje predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karl Erjavec, počinje u ponedjeljak ujutro, a nakon završene rasprave uslijedit će tajno glasanje o prijedlogu za izglasavanje “konstruktivnog nepovjerenja” vladi.

Janša će odgovarati na optužbe
Kandidat za novog premijera prema predviđenoj proceduri ima pravo da u najviše sat vremena predstavi svoj programski koncept, dok aktualni premijer u nastupu pred zastupnicima odgovara na optužbe zbog kojih oporba zahtijeva njegovu smjenu i predstavlja svoj pogled na dosadašnji rad vlade.

Podnoseći u srijedu u proceduru zahtjev za glasanje o nepovjerenju vladi i imenovanju Erjavca za novog mandatara, čelnici oporbe su ustvrdili da aktualna vlada loše upravlja epidemijom koronavirusa, nanosi štetu državi jer je vanjskopolitičkim potezima udaljava od liberalnodemokratskog jezgra EU te krši načela vladavine prava i potkopava nadzorne institucije.

“Vlada, a posebno premijer Janša, narušavaju temeljna ustavna načela”, kazao je tom prilikom Erjavec, dodavši da je cilj Janše i stranke koju on vodi uspostava “autoritarne demokracije” u kojoj će Janša biti “veliki vođa” s najvećom ulogom, dok će ga drugi tek slijediti.

Janša odbija kritike
Janša je, pak, odbijajući kritike, ustvrdio da njegova vlada i dalje ima parlamentarnu većinu i da će se to potvrditi i ovom prilikom. Oporbu je optužio za destabilizaciju države u vrijeme pandemije i pred skorašnji početak slovenskog predsjedavanja EU u drugoj polovici ove godine. Da bi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi uspjela, bilo bi potrebno da se na tajnom glasanju za nju odluči najmanje 46 od 90 zastupnika, koliko ih je u državnom zboru.

 

Procjene pokazuju da oporba ne može uspjeti u izglasavanju nepovjerenja ako je u tome ne podupru i neki disidentski zastupnici iz vladajuće koalicije, pri čemu oporba posebno računa na zastupnike Stranke modernog centra (SMC), koji su u nekim prilikama izjašnjavali protiv nekih poteza i mjera Janšine vlade.

U slučaju da Janšina vlada održi većinu, stranke u njoj najavljuju rekonstrukciju u kojoj bi se bolje izbalansirao utjecaj triju koalicijskih stranaka, Slovenske demokratske stranke (SDS), Stranke modernog centra (SMC) te kršćansko-demokratske Nove Slovenije (NSI).

Ako bi vladi i premijeru bilo izglasano nepovjerenje, a Erjavec bio imenovan novim mandatarom, vlada u ostavci ostaje obavljati tekuće poslove sve do imenovanja ministara u novoj vladi, odnosno njena popunjavanja.

I Janša i Erjavec smatraju se političkim veteranima, a svoje stranke vode već skoro 30 godina, Erjavec uz kraći prekid od nekoliko mjeseci prošle godine. Erjavec je bio Janšin koalicijski partner i ministar u više vlada, među ostalim na mjestima ministra vanjskih poslova i ministra obrane.