Published On: Pon, kol 6th, 2018

Sloveniju potresa veliki korupcijski skandal, optuženo osam uglednih liječnika

POSEBNO slovensko državno odvjetništvo objavilo je da je podignulo optužnicu protiv 15 osoba i jedne tvrtke zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima, mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Među optuženima su osam uglednih liječnika, nekoliko članova njihovih obitelji i predstavnici farmaceutskih tvrtki.

Sumnja se da su najmanje petorica njih primila znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većima od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za osobito teške slučajeve organiziranog i gospodarskog kriminala.

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine, kada su u kućnim pretragama pronađeni skriveni gotovina i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više liječnika i zdravstvenih djelatnika, njihovih “suradnika” i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inozemstvu, među ostalim, u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Prema navodima portala lista “Slovenske novice”, proizvođači medicinske opreme i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama, unaprijed su “ugrađivali” potrebne provizije koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa.

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama, bila vrlo aktualna proteklih godina.

U nedavnoj kampanji uoči parlamentarnih izbora sve stranke obećavale su da će “uvesti red” u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način financiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu koje su više od uobičajenih europskih cijena upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabave.

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare