Published On: Fri, May 15th, 2020

Slovenija proglasila kraj epidemije koronavirusa

Građani drugih zemalja Europske unije koji dolaze u Sloveniju neće biti primorani provesti najmanje sedam dana u karantenu. Ipak, građani drugih država koji pokažu simptome zaraze koronavirusom neće biti pušteni u zemlju, prenosi Reuters.

Obvezan karanten od 14 dana za građane država van Europske unije ostaje na snazi, uz izuzetke diplomata i osoba koje prevoze robu.

Također, kraj epidemije znači i kraj financijske pomoći osobama i firmama koje su bile oštećene zbog pandemije. Taj program bit će okončan posljednjim danom svibnja.

“Slovenija je ukrotila epidemiju i danas imamo najbolju epidemiološku situaciju u Europi”, rekao je premijer Janez Janša.

Na snazi ostaju pravila držanja distance, nošenja maski i dezinfekcije ruku prilikom ulaska u javne zgrade.

Od sredine ožujka Slovenija je zatvorila škole, kulturne institucije, kafiće, sportske objekte, hotele i prodavnice. U funkciji su bile trgovine hrane i apoteke.

Ovog tjedna je počeo raditi gradski promet a sljedećeg tjedna ograničeni broj  učenika će se vratiti u školu. Također, sljedećeg tjedna bit će dozvoljen ograničen rad hotela, restorana i kafića.

Podsjetimo, Slovenija je registrirala 1.464 slučaja zaraze koronavirusom te 103 smrtna slučaja koji se mogu dovesti u vezu s bolešću COVID-19.