Published On: Pet, lis 21st, 2016

Slovenija postavlja ogradu na granicu s Hrvatskom


Slovenija je jučer uz najveći granični prijelaz s Hrvatskom Bregana/Obrežje počela postavljati metalnu panelnu ogradu, a danas je takve radove počela i na graničnom prijelaz Gruškovje/Macelj, objavila je popodne Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na dužnosnike slovenskog MUP-a.
“Ako izbije novi migracijski val, granični prijelaz će se zatvoriti”, kazao je u petak državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga, citira slovenska agencija, prenosi Hina
Slovenija će učiniti sve da migracije ne ugroze sigurnost slovenskih državljana, dodao je Špenga.
Postavljanje panelne ograde uz dva velika granična prijelaza s Hrvatskom u okviru je planiranog postavljanja privremenih tehničkih zapreka. Do sada je Slovenija postavila 183 kilometara tehničkih zapreka za usmjeravanje migranata uz svoju granicu s Hrvatskom, kazao je slovenski dužnosnik.
Panelne ograde predviđene su za 27 kilometara, a ostatak se odnosi na bodljikavu žicu, dodao je.
Panelna ograda na granici idućih će se dana postavljati na još nekim lokacijama, priopćeno je iz slovenskog MUP-a koji navodi da sve protječe u dogovoru s lokalnim zajednicama.
Riječ je o nužnom i privremenom rješenju koji će policiji omogućiti učinkovitu zaštitu vanjske schengenske granice u slučaju ponavljanja velikog migracijskog vala kakav se dogodio 2015., tumače u slovenskoj policiji. Mjera podizanja ograde usmjerena je na zaštitu ljudi i njihove imovine, dodaje policija.