Published On: Sri, stu 11th, 2015

Slovenija postavlja ogradu na granici s Hrvatskom


Novinar HRT-a javio je sa slovenske granice da postavljanje 180 centimetara visoke i 125 kilometara duge ograde duž zelene granice s Hrvatskom počinje ujutro u šest sati i to na tri mjesta. Neslužbeno se doznaje da se diže ograda kod Dobove, blizu malograničnog prijelaza prema Kumrovcu te u općini Zavrče.
Slovenci navode i kako će cijelu ogradu financirati Europska unija. Priprema se i kamp u Dobovi za dolazak novog vala izbjeglica.
Kroz Hrvatsku je od početka izbjegličke krize prošlo oko 352 tisuće ljudi. Već se jučer osjetilo da stiže novi val izbjeglica koje su danima bile u Grčkoj zbog štrajka brodara.
Slovenska vlada raspravljala je o mogućem scenariju u kojem bi Njemačka i Austrija smanjile broj izbjeglica koje će primiti. Tako će Slovenija ovih dana na određenim mjestima na svojoj granici s Hrvatskom, koja je i schengenska granica, postaviti tehničke zapreke, uključujući i ograde. Cilj je bolja kontrola izbjegličkog vala koji je ovih dana krenuo iz Grčke, potvrdio je slovenski premijer Miro Cerar.
-Time želimo da se ljudi (migranti) usmjeravaju prema ulaznim točkama na granici. Naglašavam da time Slovenija ne zatvara svoje granice nego samo onemogućuje nekontrolirani ulaz migranata na naš teritorij, kazao je Cerar.
Već je o tome kontaktirao hrvatskog premijera Zorana Milanovića, a dodao je da će se kontrolirani i dogovoreni tranziti migranata vlakom preko Slovenije nastaviti.
Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade spriječiti “humanitarnu katastrofu” do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata i ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu “zelenu granicu” tijekom nadolazeće zime.
Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je da je razgovarao je kolegom Cerarom o izbjegličkoj krizi i najnovijim odlukama Vlade Republike Slovenije o zaštiti slovenske granice. Predsjednici vlada dogovorili su nastavak suradnje dviju država na prihvatu i protoku migranata i izbjeglica.
Vlada RH poduzet će sve potrebne mjere da zaštiti hrvatske državne interese. Građani Republike Hrvatske mogu biti mirni jer je Vlada spremna reagirati na svaku situaciju, priopćeno je./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare