Published On: Wed, Jul 1st, 2020

Slovenija poručila ‘istočnim susjedima’: Hrvatska ostaje na ‘zelenoj listi‘ – dajemo vam šansu

Slovenska vlada odlučila je da Hrvatska i dalje ostaje na njezinoj “zelenoj korona listi” nakon što je Hrvatska prihvatila slovenski prijedlog da ne otvara party zonu na Zrću te zatvori noćne klubove i diskoteke, izjavio je u utorak prijepodne na press konferenciji glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin. ‘Dajemo vam šansu da snizite broj zaraženih na 10.000 stanovnika‘, kaže glasnogovornik slovenske vlade.

Kacin je ipak slovenskim turistima koji borave u Hrvatskoj poručio da budu oprezni i ne odlaze na masovne zabave i tako riskiraju, te da će slovenska strana i dalje pažljivo pratiti stanje u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Da je odluka o neotvaranju Zrća bila ključna kako slovenska vlada ne bi stavila Hrvatsku u “crvenu zonu” pokazuje i oglašavanje slovenskog premijera Janeza Janše na Twitteru, koji je s palcem gore pozdravio odluku o neotvaranju Zrća.

Kacin je rekao kako je ovo rezultat razgovora slovenskog i hrvatskog premijera vođenog u ponedjeljak te dodao da Slovenija Hrvatskoj daje šansu da snizi broj zaraženih na 10 tisuća stanovnika. Slovenski prag za prelazak iz zelene u crvenu zonu je 10 zaraženih na 10 tisuća stanovnika. Kacin je također izjavio kako je prema slovenskim izračunima u Hrvatskoj sad 11,6 inficiranih na 10.000 stanovnika, ali prema njegovim riječima Slovenija daje šansu Hrvatskoj da smanji broj zaraženih.

Kacin je pozvao mlade slovenske državljane koji su u Hrvatskoj da se pridržavaju sigurnosnih mjera i da ne organiziraju privatne zabave s velikim brojem ljudi.

Odluka o ostanku Hrvatske na slovenskoj zelenoj listi prije svega je važna za hrvatske građane. Naime, u slučaju da se Hrvatska nađe na crvenoj listi, svi njezini građani po ulasku u Sloveniju morali bi ići u 14-dnevnu karantenu, dok slovenski državljani po povratku u Sloveniju to ne bi morali.