Published On: Čet, sij 21st, 2021

Slovenija: Popuštanje mjera lockdowna

Slovenska vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije odlučila uz određene uvjete ‘otvoriti’ zemlju te polako krenuti u normaliziranje situacije.

Idući tjedan se otvaraju skijališta, a počinje i nastava u nižim razredima osnovne škole. Uskoro otvaraju i tržnicefrizerski saloni i čistionice te mehaničarski servisiSkijališta će biti otvorena u devet od 12 regija, gdje je epidemiološka situacija bolja. Skijati se mogu ipak samo osobe koje imaju negativan test na koronavirus.

Osim škola, otvaraju i vrtići, ali uz posebne mjere i negativan test za odgajatelje i učitelje koji će se testirati dan prije početka škole.

Dosadašnje restrikcije ostaju u Goriškoj, Posavskoj regiji i Jugoistočnoj Sloveniji, ali bi se i u ovim regijama mjere mogle uskoro ublažiti.

Putnici iz prostora Europske unije i Schengena mogu ući bez određivanja obvezne karantene ili negativnog testa na koronavirus, pod uvjetom da taj boravak ne traje duže od 12 sati ako imaju nekretninu ili zemljište u zemlji ili ulaze u zemlju zbog skrbi o članovima obitelji ili imovini, kontakta s djetetom ili nekim drugim izuzetnim slučajevima.