Slovenija počinje provoditi arbitražu, mogući incidenti na moru

Slovenija će od subote početi primjenjivati odluku Arbitražnog suda koji je utvrdio njene granice s Hrvatskom. Provedba će početi tamo gdje je najlakše – na moru. Hrvatska ne priznaje odluku Arbitražnog suda smatrajući da je ona kompromitirana utjecajem Slovenije na suce zbog čega se i bila povukla iz arbitražnog postupka. No hrvatske argumente sud nije prihvatio i zamijenio je suce te nastavio s procesom i na koncu donio odluku kojom je Slovenija uglavnom izgubila na kopnu, ali je dobila ono što je zaista željela – prolaz do međunarodnih voda.

Sasvim običan dan

Za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sutra je još jedan običan dan.

”Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i tako se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti”, rekao je na početku sjednice vlade. Međutim, Slovenci nemaju namjeru odustati od provedbe odluke suda. Istekom šestomjesečnog roka za njih je sve svršena stvar iako još nisu otkrili kako će zaista provesti cijeli proces ni koliko će on trajati.

Na kopnu je riječ o pomicanju granične crte, uglavnom ukrašene žilet žicom koja je trebala zaustaviti migrante koji su se pokušavali ili se još uvijek pokušavaju preko Slovenije dokopati zapadne Europe. Morali bi napustiti i vojni objekt na Svetoj Geri, koji drže od početka devedesetih godina prošloga stoljeća.To se sigurno neće dogoditi sutra. Ljubljana inzistira da se provedba presude na kopnu odvije uz zajedničku demarkacijsku komisiju. Nadalje, najavili su i da će svojim državljanima koji su presudom ostali s hrvatske strane granice dati po 25 tisuća eura da bi se lakše preselili u Sloveniju, ako tako žele.

Ribari će normalno isploviti, ali što će se dalje događati?

Na koncu ostaje granica na moru i tu bi se mogli očekivati incidenti. Savudrijski ribari kažu da ne namjeravaju prestati ribariti u dijelu zaljeva koji je pripao Sloveniji.

”Isplovit ćemo kao i uvijek, ako nam vrijeme dozvoli”, rekao je za Index ribar Diego Makovac. Odluče li Slovenci poslati svoja policijska plovila na novu graničnu crtu i zateknu li hrvatske ribarice unutar svojih teritorijalnih voda ti bi brodovi mogli biti uzapćeni. Bude li ih hrvatska policija štitila, lako bi moglo doći i do većih napetosti.

Erjavec prijeti tužbom

Uz to, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je i tužbu protiv Hrvatske ako bude pokušavala spriječiti Sloveniju u provođenju odluke suda. Dvije su mogućnosti koje Slovenija ima na raspolaganju. Može se potužiti Europskoj komisiji i zatražiti sankcije protiv Hrvatske. Druga je tužba sudu Europske unije. Kako je Hrvatska dosad prolazila na međunarodnim sudovima, za očekivati je da bi i taj spor izgubila.