Petak, 19 srpnja, 2024

Slovenija odgađa priznavanje Palestine. Janša: “Priznanjem bi podržali terorističku organizaciju Hamas”

Must Read

Slovenska vlada u četvrtak je objavila da se pridružuje nevelikom broju europskih država koje priznaju palestinsku državnost. Premijer Robert Golob rekao je tada da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru dati parlamentu na konačno odobrenje.

No slovenski SDS je jučer podnio zahtjev da se održi konzultativni referendum o priznavanju Palestine. Kako prenose slovenski mediji, čelnik SDS-a Janez Janša rekao je da je vladina odluka o priznanju Palestine već nanijela dugoročnu štetu Sloveniji “jer podržava terorističku organizaciju Hamas”.

Većina članica UN-a priznaje Palestinu kao suverenu državu

Referendum vjerojatno neće zaustaviti priznanje Palestine jer vladajuća koalicija ima većinu u parlamentu, ali će ga odgoditi za najmanje 30 dana, navodi STA. Slovenija bi priznavanjem palestinske države slijedila put Irske, Norveške i Španjolske.

Te su zemlje prošli tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina. Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova prošli je tjedan osudilo odluku Slovenije da prizna neovisnu palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je odluka, o kojoj će glasati parlament, nagrada Hamasu za ubojstva i silovanja. U priopćenju Katz je kazao da taj potez jača i Iran, izraelskog neprijatelja, i šteti “bliskom prijateljstvu slovenskog i izraelskog naroda”.

“Nadam se da će slovenski parlament odbaciti ovu preporuku”, dodao je. Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.

- Advertisement -

5 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

ZABRANJENA VERZIJA: Izgleda da su izbačeni dijelovi pjesme koji pozivaju na ustanak Hrvata u BIH. Prvi ih donosimo!

Tko je izvršio pritisak na Thompsona ne znamo, no mi smo upravo dobili izrezane dijelove pjesme koja je izišla...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -