Published On: Uto, stu 27th, 2018

Slovenija će imati ženu na čelu vojske, sudionicu rata za osamostaljenje i majku troje djece

Slovenska vlada u utorak će na prijedlog ministra obrane Karla Erjavca za načelnicu glavnog stožera vojske imenovati general bojnicu Alenku Ermenc, čime će ona postati prva žena na tom položaju u Sloveniji, što je raritet i u svjetskim razmjerima, objavila je u ponedjeljak televizijska postaja POP-TV

Predsjednik države Borut Pahor kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga slaže se s odlukom koju bi vlada trebala donijeti u utorak, a u petak dodijelio Alenki Ermenc generalski čin i pohvalio ju za dugogodišnji dobar rad u vojsci, prenijeli su slovenski mediji.

Oni navode da se promjena na vrhu glavnog stožera očekivala jer je sadašnji šef glavnog stožera postavljen na to mjesto kao privremeno rješenje, nakon što je s njega smijenjen prijašnji načelnik Andrej Osterman.

Slovenski mediji navode da je nova načelnica glavnog stožera sudionica rata za osamostaljenje 1991. godine, da je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani i rano se zaposlila u slovenskoj vojsci u kojoj je djelatna 27 godina.

Prije deset godina obavila  je dodatno školovanje na Royal College of Defence Studies u Londonu, a postdiplomski studij završila na King’s College University of London, stekavši naziv magistrice međunarodnih studija.

Majka je troje djece, a živi u Kamniku, matičnoj općini sadašnjeg predsjednika vlade Marjana Šarca.

Kako navodi televizijska postaja POP-TV, nije poznato da ijedna druga država članica NATO saveza na čelu profesionalne vojske ima ženu, a vjerojatno je to raritet i u svjetskim razmjerima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare