Published On: Sub, stu 23rd, 2019

Slovenci priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom. Sad je sve objavljeno

SLOVENCI su priznali da su varali u arbitraži s Hrvatskom, proizlazi iz izvještaja Slovenske komisije za nadzor javnih službi.

Iz izvještaja proizlazi da je slovenska država preko obavještajnih službi svo vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca. Kako je utvrđeno, SOVA je održala nekoliko sastanaka sa slovenskim projektnim timom za arbitražu, kojem je na čelu bila Simona Drenik.

SOVA je na tim sastancima podučavala slovenski tim kako da nezakonito komuniciraju o tajnim podacima, a da ne budu otkriveni. Osigurali su kanale za tajnu komunikaciju slovenskog tima, ali plan im se izjalovio, stoji u izvještaju, jer se slovenski tim nije dosljedno držao instrukcija SOVA-e, već su komunicirali preko nezaštićenih linija. Simona Drenik ipak je, naime, iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenskim arbitrom Sekolecom u Beču.

KNOVS otkriva niz kompromitirajućih činjenica za slovensku stranu.

Kako prenose slovenski mediji, KNOVS je prvo negirao navode Karla Erjavca, koji je u vrijeme arbitraže bio ministar vanjskih poslova, da su mu dva operativca SOVA-e kazala da može komunicirati stacionarnim telefonom i nezaštićenom međunarodnom linijom. Pored toga, Erjavec je prema Zakonu o klasificiranim podacima mogao pristupiti tajnim podacima bez odobrenja Ministarstva vanjskih poslova. Izvještaj također napominje da slovenska agentica Simona Drenik nije poštovala Zakon o tajnim podacima koji je bila dužna poštovati kao voditeljica jedinice za arbitražni projekt.

O tajnim podacima komunicirali preko nezaštićene linije

Komisija za obavještajne i sigurnosne službe objavila je prije 10 dana samo dio izvještaja od 150 stranica koji je jednoglasno usvojen na sastanku prije dva tjedna, prenosi nova24tv. KNOVS napominje da je Simona Drenik završila svu potrebnu edukaciju i obuku za tajne podatke, što znači da je bila svjesna da komunikacija tajnih i osjetljivih podataka putem fiksne telefonske linije i nezaštićene međunarodne linije nije dopuštena. Izvještaj navodi da su se razgovori između Drenikove i slovenskog arbitra Jerneja Sokoleca, koji su sadržavali tajne i osjetljive podatke, odvijali izvan prostorija Ministarstva vanjskih poslova, bez šifriranih telefonskih veza i izvan radnog vremena Drenikove, kao i bez znanja Ministarstva vanjskih poslova, premijera i SOVA-e.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Komunicirajući preko nesigurne komunikacije, agentica se nije pridržavala Zakona o tajnim podacima, podzakonskim aktima i pravilima kojih se morala pridržavati kao voditeljica projektnog tima i predstavnica vlade pred arbitražnim sudom”, napominje KNOVS. Državni zavod za istrage već se bavio ovim slučajem, ali nije podnio nikakvu kaznenu prijavu protiv uključenih osoba jer za njih nije postojala osnova.

Nije bilo neformalnih razgovora

Komisija je također uočila odstupanja između izjava Drenikove i SOVA-e u vezi njihove suradnje tijekom arbitražnog postupka. Dok je Drenikova rekla da je njezin angažman sa službenicima SOVA-e bio i formalni i neformalni, SOVA je inzistirala na tome da nije bilo neformalnih radnih razgovora s njom. “Svi razgovori i sastanci koji su se odvijali između nje i ovlaštenih predstavnika SOVA-e tijekom arbitražnog postupka bili su formalni, bilo da su bili u ili izvan prostorija agencije”, navodi se u izvješću.

SOVA je, kako stoji u izvještaju, “intenzivno sudjelovala u arbitražnom postupku”, a cilj takvih sastanaka u SOVA-i bio je osigurati komunikaciju od “upada” hrvatske strane i zaštititi tajno komuniciranje slovenskog arbitražnog tima.

Što se tiče Sekolca, u izvješću se navodi da je bio iskusni arbitar s puno prakse u pravilima arbitražnog postupka prije nego što je preuzeo ulogu slovenskog arbitra. “Znao je da mora biti potpuno nepristran i neovisan o klijentima tijekom cijelog procesa donošenja odluka. Ipak, bio je u kontaktu i razgovarao sa slovenskom agenticom putem nezaštićene međunarodne telefonske linije”, naglašava se u izvješću.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare