Published On: Pon, ruj 20th, 2021

Slovenački imunolog: Koronom će se zaraziti svi koji je nisu preboljeli i nevakcinisani

Istaknuti profesor na Medicinskom fakultetu u Ljubljani, imunolog Alojz Ihan smatra da će se koronavirusom zaraziti svi oni koji ga nisu preboljeli i koji nisu vakcinisani.

Ovo je to izjavio govoreći i o značaju vakcinacije protiv ovog virusa. Optimističan je po pitanju daljnjeg toka pandemije.

“Nakon što svi svojim imunološkim sistemom budemo upoznati sa virusom, vakcinacijom ili zarazom, ući ćemo u mnogo mirniju, endemsku fazu odnosa s virusom. Virus će zaraziti nove i nove generacije djece i starijih osoba, čiji će nivo antitijela pasti, ali se neće ozbiljnije razboljeti zbog memorijskih T limfocita. Sve ukazuje na to da ćemo ovaj korak u narednim mjesecima, početno upoznavanje sa virusom, završiti, jer će se vrlo vjerovatno zaraziti svi koji zarazu nisu preboljeli i nisu bili vakcinisani””, obrazložio je Ihan za Televiziju N1.

Pretpostavlja da je pred nama posljednja zima tokom koje će pandemija uzrokovati teške probleme. Među onima je koji su pri stavu da vakcinacija ne treba biti obavezna.

“I dalje sam istog mišljenja, ali to je stvar subjektivnog načina razmišljanja – da li čovjek razmišlja više kao lični ili klinički ljekar ili više kao epidemiolog. Epidemiologu je bliža obaveza vakcinisanja, jer je to u određenom trenutku obično učinkovitije. Kao ljekaru na ličnom nivou, čini mi se da je naš zadatak obavljen onda kada se ljudima ponudi vakcina i kada ih upoznaš sa tim šta donosi odluka o vakcinaciji ili nevakcinaciji”, rekao je profesor Ihan.

Napomenuo je da je na ljekarima da objasne, kako je izjavio, najbolje zdravstvene opcije, a da je na građanima da donose odluke.

“Mi ljekari, još od Hipokrata, nikada nismo primoravali ljude na liječenje. Naš zadatak je da ljudima opišemo najbolje zdravstvene opcije koje su u datom trenutku moguće i ponudimo im pomoć u njihovoj upotrebi. Pri tom se također mora uvažiti da odluke ljudi, po našem mišljenju, mogu biti na njihovu štetu, to je tako. Ali u tom slučaju ljudima moramo i otvoreno reći za šta su se odlučili”, istakao je.

Ukazao je da vakcinacija manje košta od testiranja i napomenuo da spašava živote.

“Jesmo li uopće svjesni da kompletna vakcinacija košta manje nego testiranje koje vrijedi samo jednu sedmicu? I onda ljudi tvrde da farmaciju neće podržavati vakcinacijom. Farmacija dobija deset puta više novca zbog testiranja onih koji se ne žele vakcinisati. Cijena vakcina je sitnica u odnosu na troškove nepotrebnog nastavka epidemije. Uz sve dodatne, potpuno nepotrebne smrti koje će nas katapultirati na vrh zemalja koje nespretno kontrolišu epidemiju koronavirusa”, upozorio je.

Profesor Ihan je naveo da se ne zna mnogo o dugoročnim posljedicama zaraze koronavirusom te da se nada da neće biti nekih neprijatnih iznenađenja, prenosi N1.

0 0 glasovi
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare