Published On: Mon, Jun 26th, 2017

SLOVAČKA: U Volkswagenovoj tvornici u Bratislavi štrajkom se izborili za plaću od 1.954 eura

Tvornica Volkswagena u Bratislavi obnovila je danas proizvodnju pošto su radnici pristali, nakon šest dana okončati štrajk kada im je vodstvo Tvornice ponudilo povećanje prosječne plaće na 1.954 eura, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 eura.

Prvi štrajk u tvornici u kojoj je prosječna plaća dvostruko veća nego što je prosjek za Slovačku započeo je zato što su radnici tražili da koncern Volkswagen u toj svojoj uspješnoj i profitabilnoj tvornici polako počne približavati plaće njemačkim.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plaća za 16 posto dok je tvornica nudila povišice od devet posto, što su radnici odbili i od srijede su svoje smjene presjedili ispred kapija tvornice a preko vikenda su ostali kod kuće.

“Duge godine spadamo u najbolje tvornice Volkswagena. Uprkos tome za isti rad dobijamo znatno niže plaće nego u Njemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih poduzeća ne budu tražili odgovarajuće plaće, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro”, priopćili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

Volkswagen i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri posto u lipnju, a zatim isto toliko i u siječnju 2018. godine i studenom i također da veći broj radnika počinje zaposlenje s većom plaćom od početničkih oko 740 eura, prenosi beta.

“Uspjeli smo dogovoriti povećanje zarada do studenog 2018. godine za 14,2 posto. Istovremeno sa srpanjskom plaćom svi zaposleni dobit će jednokratno po 500 eura”, kazao je slovačkim medijima šef sindikata u Volkswagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski./HMS/