Published On: Thu, Aug 20th, 2015

SLOVAČKA IH NEĆE JER SU MUSLIMANI 'Džamija nemamo, oni se kod nas ne bi osjećali kao kod kuće. Kršćane primamo'

SLOVAČKA IH NEĆE JER SU MUSLIMANI 'Džamija nemamo, oni se kod nas ne bi osjećali kao kod kuće. Kršćane primamo'

Glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova najavio je u srijedu da njegova zemlja želi primiti samo kršćane kad dođe do raspodjele izbjeglica iz Sirije među članicama EU.
Prema planu EU o razmještaju 40.000 izbjeglica, Slovačka treba prihvatiti 200 njih iz izbjegličkih logora u Turskoj, Italiji i Grčkoj.
Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ivan Metik rekao je da Slovačka neće prihvaćati muslimane, jer se ne bi osjećali kao kod kuće.
Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) pozvala je države da podrže “integrativni pristup” u prihvatu izbjeglica. Metik je međutim izjavio da pristup njegove zemlje nije diskriminirajući i da mu je cilj opstanak zajednice, piše BBC.
Broj izbjeglica na granicama EU u posljednjim se mjesecima povećao, a u srpnju je dosegao rekordnih 107.500. Među njima je najviše Sirijaca, Afganistanaca i subsaharskih Afrikanaca koji bježe od sukoba i gladi.
Prošli su se mjesec članice EU dogovorile da će u sljedeće dvije godine prihvatiti 32.000 tražitelja azila koji stižu u Italiju i Grčku, što je manje od ranije spominjanih 40.000. Dogovor je postignut nakon što su neke države, uključujući i Slovačku, odbile odrediti kvote izbjelica koje će prihvatiti.
“Zaista želimo pomoći Europi s tim migracijskim valom, ali… mi smo samo tranzitna zemlja i ljudi ne žele ostati u Slovačkoj”, izjavio je Metik za BBC.
“Možemo uzeti 800 muslimana, ali nemamo džamija u Slovačkoj, pa kako će se onda muslimani integrirati ako im se ovdje ne bude sviđalo?”, pojasnio je.
Glasnogovornica Europske komisija Annika Breithard izjavila je da ne može izravno komentirati stajalište Slovačke, ali je poručila da je u državama EU zabranjen svaki oblik diskriminacije.