Published On: Pon, stu 19th, 2018

Slovaci objasnili zašto kupuju nove američke F-16-ice: ‘Želimo se maknuti od Rusije’

Slovačka će kupiti američke F-16-ice kako bi čim prije zamijenila ruske MiG-ove 29 i tako se dodatno odmaknula od Rusije, rekao je visoki dužnosnik slovačkog ministarstva obrane Róbert Ondrejcsák, a piše Defense News.

– Veze s Rusijom režemo najbržim mogućim tempom. Ono što nas trenutno najviše veže s njima su MiG-ovi 29 koje Rusija proizvodi – kad dođu F-16-ice to više neće biti problem jer će nam ostati samo nekoliko manjih ruskih oružanih sustava – rekao je Ondrejcsák na marginama Međunarodnog foruma o sigurnosti u kanadskom Halifaxu.

Slovačka je početkom srpnja ove godine donijela odluku da će kupiti 14 novih višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16V (“Viper”) od SAD-a, po cijeni od 1,87 milijardi dolara. Slične zrakoplove (F-16 Block 70/72) su Amerikanci, to jest kompanija Lockheed Martin, ponudili i Hrvatskoj, ali su ocijenjeni kao preskupi te su odabrani polovni izraelski F-16 Barak avioni.

Isporuka novih borbenih aviona planirana je za 2022. i 2023. godinu, nakon čega će Slovaci umiroviti 12 MiG-ova 29 čija je zadnja nadogradnja izvršena 2008. godine u Rusiji.

Osim što kupuju F-16 Viper, koji su trenutno među najnaprednijima na tržištu, Slovaci su od Amerikanaca kupili i devet UH-60M Black Hawk helikoptera, koje proizvodi Sikorsky.

– Njima ćemo zamijeniti dio ruskih Mi-17 helikoptera čime također režemo veze s Rusijom – rekao je Ondrejcsák.

Slovačka je tijekom Hladnog rata u zajedničkoj državi s Češkom bila na istočnoj strani željezne zavjese i samim tim dio Sovjetskog bloka. No, ubrzo nakon demokratskim promjena Česi i Slovaci su se mirno razdvojili i brzo se priključili euroatlantskim integracijama pa je Slovačka već 2004. godine postala članica Europske unije i NATO pakta. Iskustva iz vremena prije Baršunaste revolucije 1989. godine su jedan od razloga zašto Ondrejcsák tvrdi da želi poboljšati veze sa SAD-om.

– Amerikanci vode slobodni svijet 70 godina. Mi želimo da to i dalje budu.