Published On: Wed, Aug 2nd, 2017

Slovaci, Mađari, Česi, Poljaci i Bugari ne žele kupovati ”smeće” EU – Hrvatska i Slovenija šute

Vlasti Slovačke, Mađarske, Češke, Poljske i Bugarske, optužile su Bruxelles da ”podržava aparthejd”, nakon što je otkriveno da je ista hrana u zapadnim i istočnim zemljama EU vrlo različita po sastavu, ukusu, pa čak i količini.

Iako imaju isti problem, vlade i dužnosnici baltičkih zemalja, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske se u ovoj inicijativi nisu pridružili bivšim ”istočnim kolegama”.

Kao što je navedeno od strane ministra poljoprivrede Češke Republike Mariana  Jurečka, za neke proizvode je njegova zemlja postala ”pravo smetlište u Europi”.

Austriji i Slovačkoj su se provjerili isti europski brendovi kobasica, sireva, mliječnih proizvoda, čokolada, kruha i pića. Pokazalo se da je polovica proizvoda bila različita od onih koji se prodaju u zapadnoj Europi. Osim toga, inspekcija je utvrdila ”značajno razlike u kvaliteti”

Mađarskoj se također provelo slično uspoređivanje. Inspekcija su provjeravale lance Lidl i Aldi. Ono što se prodaje u mađarskoj je bilo puno gore.

Na primjer, riblji štapići Iglo Fish Fingers  u Mađarskoj sadrže 58% ribe, dok je u Austriji, gdje se nalaze sjedišta trgovina, postotak 65%. No, pakovanje i cijena proizvoda su gotovo isti. Također se spominje i da sastojci za Knorr juhu sadrže 20% manje ključnih sastojaka nego isti u zapadnih susjeda.

Kao što je priznao čelnik administracije premijera Mađarske Viktora Orbana, János Lázár, bio je zbunjen kad je pregledao izvješće o rezultatima testa.

”Mislim da je ovo najveća afera u posljednje vrijeme”, rekao je Lázár.

Bugarskoj se, pak, otkrilo da je najmanje sedam od trideset proizvoda prodavanih u zemlji različito od onih kupljenih u zapadnim trgovinama. Na primjer, čokoladni desert sadrži manje mlijeka i kakaa, a štetni umjetni zaslađivači su nađeni u bezalkoholnim pićima.

U istim pićima u Njemačkoj i Austriji se koristi samo prirodni šećer.

Međutim, mnogi proizvodi u Bugarskoj su i mnogo skuplji nego u zapadnoj EU. Na primjer, kašice za djecu su bile dvostruko skuplje.

Češkoj vladi su proizvođači odgovorili ”kako oni nastoje zadovoljiti lokalne ukuse, koristeći razne recepte”. No, ministar Jurečko je naglasio da se ukusi Čeha i Austrijanaca jedva razlikuju.

”Mi smo bili dio Austro-Ugarske, i ako pogledate naš jelovnik, vidjet ćete da imamo iste ukuse”, rekao je češki ministar.

Trgovci su očito prepoznali da u Velikoj Britaniji treba podavati proizvode prve klase, a druge u istočnoj Europi. U tom slučaju, odlučeno je da drugu klasu treba bolje oglašavati.

”Roba lošije kvalitete ima najbolju reklamu, tako da ljudima ne izgleda da je negdje nešto u malom postotku lošije. Ispostavilo se da najgori proizvodi donose više novca”, rekao je bivši premijer Slovačke Ján Čarnogurský.

U međuvremenu, tvrtke EU se pozivaju na pravilo da proizvođači proizvoda imaju zakonsko pravo da, ovisno o prodajnom mjestu, promijene sastav proizvoda.

Zanimljivo je da je za vlade Slovačke, Mađarske, Češke, Poljske i Bugarske ovo prvorazredno pitanje, kojeg uspoređuju s ”aparthejdom”, dok u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje je ovaj problem također odavno poznat, na visokoj razini nitko ne diže glas, niti se suprotstavlja samovolji trgovačkih lanaca i europskoj birokraciji.