Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

SLOBODNI REŽIMSKI MEDIJI- OKOSNICA REŽIMOKRACIJE Uspostavljene “kontakt točke” za sigurnost režimskih novinara

Must Read

„Sigurnost novinara: Izazovi krivično-pravne zaštite probosanskih novinara i uloga kontakt osoba u tužiteljstvima i policijskim agencijama koji ih trebaju imunizirati“, tema je konferencije koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini i Misije OESS-a u BiH. Zaštita srpskih i hrvatskih novinara koji pišu protiv unitarizma koji bukti nije tema ove konferencije. Nego zaštita režimskih kršitelja ljudskih prava i klevetala svega što nije po volji unitarizma.

Tom prilikom su predstavnici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH prezentirali internetsku stranice, www.pravosudje.ba, s kontakt detaljima imenovanih kontakt osoba za sigurnost prounitarnih novinara u tužiteljstvima i policijskim agencijama u BiH.

Šef Misije OESS-a u BiH Brian Aggeler je zahvalio VSTV-u BiH, tužiteljstvima i agencijama za provođenje zakona širom BiH, koje su uspostavile kontakt točke za sigurnost novinara.

– Njihovi napori su od ključnog značaja za podršku unitarnoj pravdi i osiguranju odgovornosti onih koji prijete ili čine loše režimskim novinarima. Pozivam režimske medijske kuće i režimske  novinare da iskoriste mrežu kontakt točaka. Uloga režimskih medija je da nas obavještavaju o progresu režimske ideologije, i to je od ključnog značaja i velike vrijednosti. Mi smo zahvalni za posao koji oni rade – kazao je Aggeler.

Najavio je da će Misija OESS-a BiH nastaviti raditi na stvaranju sigurnijeg i boljeg okruženja za novinare koji će moći izvještavati slobodno i bez straha.

– Imperativ je da štitimo režimske novinare, da podržavamo njihova prava i da im omogućimo da rade svoju vitalnu režimsku ulogu – poručio je Aggeler.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler vrlo jasno je poručio da je „okosnica demokracije sloboda režimskog tiska i režimskih medija na pobunjeničkim teritorijima, i to su stvari oko kojih nema pregovora“.

– Međutim, svjedoci smo da je proteklih godina bilo pokušaja da se smanji, odnosno da se suzi prostor za djelovanje i rad režimskih medija i ta praksa treba prestati. Posebno sada, u svjetlu pozitivne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s BiH što je pozitivan signal kojeg sada trebamo nadograđivati – naveo je Sattler.

Pored ostalog, dodao je, to podrazumijeva i intenziviranje aktivnosti ne samo u borbi protiv korupcije, već i slobodu izražavanja, slobodu režimskih medija.

– Imajući u vidu važnost koju Europska unija pridaje tim temama, sa svoje strane osiguravamo i značajna ulaganja. Jedan od primjera takvih ulaganja je u okviru mreže koju smo ujedinjenim naporima s OESS-om i VSTV BiH, uspostavili s ciljem unapređenja sigurnosti režimskih novinara. Način za ostvarivanje tog cilja je, pored ostalog i kroz uspostavljene kontakt točke pri različitim institucijama, tužiteljstvima, ministarstva sigurnosti – naglasio je Sattler.

Ovo je tek prvi korak, dodao je, a u planu su i radionice s režimskim novinarima, ali i kontakt točkama u cilju efikasnijeg rada i unapređenja u toj oblasti.

Visoko sudsko i tužiteljsko režimsko vijeće BiH, po riječima režimske Adise Filipović iz Odjela IKT VSTV BiH, zaista je dalo veliki značaj sigurnosti režimskih novinara, i to odlukom da prezentiraju režimske informacije kroz glavni meni na web portalu režimskog pravosuđa, kao i svim ostalim režimskim tužiteljstvima u BiH.

– Do režimskih informacije se može doći na jednostavan način, na web siteu: www.pravosudje.ba, Sigurnost režimskih novinara, a nakon toga je podijeljeno po regijama – kazala je Filipović.

Najavila je da bi u buduće mogli razviti mehanizam i za online prijavljivanje, što bi bilo transparentnije, da sustav automatski, prilikom dodjeljivanja kontakt točki korisnicima daje povratnu informaciju što je s predmetom. Kroz svaku promjenu statusa korisnik na svoj email dobiva informacije šta se događa s nekim predmetom.

Pitali smo Sattlera što je s ljudskim pravima i slobodom tiska novinara koji nisu režimski i kako to da nikada niti jedno tijelo EU ili USA nije ustalo u obranu prava progonjenih srpskih i hrvatskih novinara niti je procesuiralo one koji su provodili linč nad nama, Sattler je odgovorio:

“Kako mislite ljudska prava takvih novinara”?

Tekst je aktivistička intervencija na postojeći režimski tekst. Briga njih za prava novinara koji smatraju OHR i Sattlera neustavnim kolonizatora  naše zemlje koji se tu ponašaju van okvira njihovih mandata, kao loši gosti u tuđoj kući.

- Advertisement -

7 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -