Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

“Sloboda za Bašak”: U pritvoru je 44 dana, a nije smjela biti zatvorena ni dan

Must Read

“Turska aktivistica Bašak Šahin Duman u hrvatskom pritvoru je već 44 dana, a nije smjela biti zatvorena ni jedan jedini dan”, napominju iz inicijative “Sloboda za Bašak” u priopćenju medijima. Podsjećaju da je Bašak “izbjeglica, žrtva političkog progona u svojoj zemlji”. Turska je zatražila izručenje Bašak i o njenoj sudbini sada odlučuje Županijski sud u Zagrebu, iako je prema članku 12. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći turski zahtjev morao biti odbačen.

 

Iz inicijative podsjećaju da je Bašak “izbjeglica, žrtva političkog progona u svojoj zemlji koja koristi ‘antiterorističke’ zakone za obračun sa svima koji se protive politici vladajuće stranke”.

“O tome najbolje svjedoči podatak o 10.000 političkih zatvorenika u Turskoj od čega je 1.000 djece i 100 novinara. Osim toga, u turskim zatvorima mučenje zatvorenika je gotovo pravilo”, poručuju i pozivaju sve da podatke opotraže na stranici inicijative.

Podsjetimo, Turska je zatražila izručenje Bašak i o njenoj sudbini sada odlučuje Županijski sud u Zagrebu, iako je prema članku 12. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći turski zahtjev morao biti odbačen.

“Republika Hrvatska, njezini sudovi i institucije ne smije progoniti niti pomagati drugim zemljama da progone bilo koga zbog svjetonazora ili političkog uvjerenja. Dapače, RH i državne institucije imaju ne samo moralnu, nego i zakonsku obavezu da žrtvama političkog progona pomažu i da ih štite. To je obaveza važnija od svakog političkog dogovora među Vladama. Pravo na zaštitu od mučenja i političkog progona nasljeđe je gorkih iskustava iz svjetske povijesti i teške borbe prošlih generacija za humaniji svijet. To nije pravo koje se smije olako zanemariti, a Hrvatska ne smije sudjelovati u kršenju tog prava”, poručuju iz inicijative.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -