Published On: Čet, srp 12th, 2012

“Sloboda za Bašak”: U pritvoru je 44 dana, a nije smjela biti zatvorena ni dan

“Turska aktivistica Bašak Šahin Duman u hrvatskom pritvoru je već 44 dana, a nije smjela biti zatvorena ni jedan jedini dan”, napominju iz inicijative “Sloboda za Bašak” u priopćenju medijima. Podsjećaju da je Bašak “izbjeglica, žrtva političkog progona u svojoj zemlji”. Turska je zatražila izručenje Bašak i o njenoj sudbini sada odlučuje Županijski sud u Zagrebu, iako je prema članku 12. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći turski zahtjev morao biti odbačen.

 

Iz inicijative podsjećaju da je Bašak “izbjeglica, žrtva političkog progona u svojoj zemlji koja koristi ‘antiterorističke’ zakone za obračun sa svima koji se protive politici vladajuće stranke”.

“O tome najbolje svjedoči podatak o 10.000 političkih zatvorenika u Turskoj od čega je 1.000 djece i 100 novinara. Osim toga, u turskim zatvorima mučenje zatvorenika je gotovo pravilo”, poručuju i pozivaju sve da podatke opotraže na stranici inicijative.

Podsjetimo, Turska je zatražila izručenje Bašak i o njenoj sudbini sada odlučuje Županijski sud u Zagrebu, iako je prema članku 12. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći turski zahtjev morao biti odbačen.

“Republika Hrvatska, njezini sudovi i institucije ne smije progoniti niti pomagati drugim zemljama da progone bilo koga zbog svjetonazora ili političkog uvjerenja. Dapače, RH i državne institucije imaju ne samo moralnu, nego i zakonsku obavezu da žrtvama političkog progona pomažu i da ih štite. To je obaveza važnija od svakog političkog dogovora među Vladama. Pravo na zaštitu od mučenja i političkog progona nasljeđe je gorkih iskustava iz svjetske povijesti i teške borbe prošlih generacija za humaniji svijet. To nije pravo koje se smije olako zanemariti, a Hrvatska ne smije sudjelovati u kršenju tog prava”, poručuju iz inicijative.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare