Published On: Pet, lis 24th, 2014

Sljedeće četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH

Više tisuća vas je 12. listopada izišlo na birališta diljem BiH kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju u sljedeće četiri godine. Ove četiri godine će biti odlučujuće za budućnost BiH i za sve njene narode. Reći ću iskreno i kao prijatelj, trenutačna stagnacija u vašoj zemlji se mora okončati. Previše je korupcije i neučinkovitosti. Nema dovoljno radnih mjesta, posebno za mlade ljude. Prevelik broj vaših fakultetski obrazovanih mladih je ili nezaposlen ili napušta svoje obitelji i svoju zemlju. Vaši sustavi obrazovanja i zdravstva su daleko ispod standarda bilo gdje drugo u Europi.  Najhitnije pitanje je ekonomska situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. 

Promjena se mora dogoditi. Ujedinjeno Kraljevstvo želi da ta promjena bude pozitivna i nabolje.Da budemo jasni, ovo nisu izazovi koji se mogu riješiti pozajmicom od nekoliko milijuna eura, bilo od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske unije, Rusije, ili od nekog drugog. Ovo su duboko ukorijenjeni, sustavni problemi koji su odraz kompleksnosti birokracije, slabosti ekonomije i posebnih interesa nekih političkih vođa i kompanija u državnom vlasništvu koji žele zadržati nefunkcionalni status quo.  Konkurentnost globalne ekonomije se povećava.  Pozajmice, bez obzira od koga uzete, moraju se vratiti s kamatom. Trošenje tuđeg novca je isuviše lako, izazov je pomoći BiH zaraditi svoj novac. Nije prekasno, ali oni koje ste vi izabrali moraju prestati samo popunjavati pukotine i početi provoditi program ozbiljnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi. Mi čvrsto vjerujemo da BiH može uspjeti. Mi vas želimo vidjeti u Europskoj uniji i NATO-u gdje kao zemlja koja je u srcu Europe i s tako značajnom ulogom u zajedničkoj povijesti, čvrsto i pripadate.  Mi vam možemo pomoći u reformama koje su potrebne da uspijete, kao što to ostali u regiji rade.  Ali, ne možemo više od vas samih željeti bolju budućnost za vas.Detaljno smo pratili vašu izbornu kampanju i u mnogim poljima nas je zabrinula, ali i dala prostor za nadu. Zabrinula jer je bilo previše govora o razlikama i podjelama. Pobudila nadu jer je, više nego u prošlosti, postojao stvarni fokus skoro svih stranaka na potrebu da se radi na ključnim socijalno-ekonomskim reformama koje mogu pomoći da ekonomija postane konkurentnija, da se da podstrek privatnom sektoru, da se otvore nova radna mjesta i da se privuku strane investicije.

Izbori su iza nas i sada je vrijeme da se krene s konkretnim djelovanjem. Prvi korak je da političari zavrnu rukave i formiraju vladajuću koaliciju. Izazovi koji su pred BiH ne mogu čekati da prođu mjeseci u raspravama tko će dobiti koju poziciju. Umjesto na pozicije i podršku, stranke se moraju usmjeriti na politike i prioritete kojima će se doći do konkretnih rezultata.

Mi smo spremni raditi s novoizabranim vođama iz svih stranaka na pozitivnom, europskom planu. Oni moraju prestati razmišljati na etničkim principima i početi razmišljati na ekonomskim principima. Ne gubite dragocjeno vrijeme u raspravama o referendumima i odcjepljenju.  To se neće dogoditi. Imamo zakonsku obvezu štititi teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti sada kao što smo bili i kada je Daytonski mirovni sporazum potpisan prije 19 godina. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno. Najbolji smo kada se ujedinimo. Bosna i Hercegovina u tome nije izuzetak – bilo da navijate za vašu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu, ili pomažete svojim susjedima nakon groznih poplava koje su se dogodile ove godine.  I vaši vođe moraju raditi kao jedan tim ako je cilj da još jednom zajedno postignemo uspjeh u pokretanju vaše zemlje naprijed.

Ovo je izbor koji su vaši susjedi napravili. Hrvatska se pridružila Europskoj uniji. Srbija je počela pristupne pregovore početkom godine. Albanija je dobila status kandidata. Želimo da im se vi pridružite jer je pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u najbolji način da se osigura vaša sigurnost i prosperitet, a s tim i sigurnost i prosperitet Europe, i to je ono što je za sve nas snažan strateški interes. Ako napravite takav izbor, onda će vam Britanija i naši europski partneri dati podršku na svakom dijelu tog puta.

vecernji.ba