Published On: Sat, Feb 15th, 2020

SLIČNOSTI S NJEMAČKIM NACIZMOM: Tko je bošnjački Goebbels? Tko je autor stigme da Hrvati nadziru 44% pozicija?

Ponukana posljednjom u nizu učestalih tvrdnji pojedinih bošnjačkih političara kako Hrvati u Federaciji BiH „drže“ 44 posto čelnih pozicija ,izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Zdenka Džambas iskoristila je aktualni sat prije početka jučerašnje redovite sjednice Doma naroda kako bi aktualizirala jedno od svojih ranije postavljenih pitanja koja se tiču upravo ove teme, izvijestio je Dnevnik TV Herceg-Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Džambas je, prije početka sjednice DN Parlamenta Federacije BiH, na aktualnom satu postavila pitanje upućeno predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću.

Ono se odnosi na nacionalnu strukturu rukovodećih službenika u svim federalnim institucijama.

Na to ju je,kako kaže,potaknuo nastup visokopozicioniranog bošnjačkog političkog dužnosnika na jednoj televiziji koji je Hrvate upitao „Što vi hoćete, ima vas 13 posto, a držite 44 posto pozicija.“ Što hoćete vi Hrvati, ima vas 13 posto, a držite 44 posto pozicija. Zbog toga ponovno postavljam pitanje, i uvijek ću ga postavljati, te tražim da mi se dostavi tko su direktori i državni službenici u svim agencijama, direkcijama, institucijama na razini FBH, kazala je Džambas za TVHB te dodala:

“Treba jednom utvrditi stvarno stanje u toj Federaciji, prekinuti tu upornu medijsku priču, u dnevnicima i dijaloškim emisijama gdje se polako provlači priča da Hrvati imaju previše”, rekla je Džambas objašnjavajući da Hrvati nemaju previše, niti njoj kao Hrvatici nitko ne treba davati nešto, već traži da se ispoštuje zakon.

I ranije je izaslanica Džambas u tom Domu postavljala pitanja koja se tiču upravo ove teme.

„Nakon raspisanog natječaja u Ministarstvu vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva FBiH gdje su ljetos primali šest rukovodećih državnih službenika rezultat je bio da je primljeno 5 bošnjačkih službenika i jedan Hrvat, to me natjeralo da pitam. Jedna od tih pozicija je bila pomoćnik ministra za veterinarstvo” Istaknula je Džambas.

Džambas kaže da u tom ministarstvu službuje 10 pomoćnika ministara,od kojih je 8 Bošnjaka, a samo su dva Hrvata.

-U tom ministarstvu sada imamo 10 pomoćnika ministara, od čeka je 8 Bošnjaka i 2 Hrvata. Zato se pitam je li to tih 44 posto, kako se govori. S odgovorom koji sam dobila jer su oni pojasnili da su birali prvog sa liste uspješnih. Međutim, zakon o državnoj službi u članku 2 govori da se mora voditi računa o nacionalnoj strukturi, i to prema popisu iz 1991. godine., rekla je Džambas podsjećajući na još jedan licemjeran odnos bošnjačke politike:

„Vrlo često čujemo da bošnjačka politika, kada je u pitanju Izborni zakon traži popis iz 1991., a u izboru rukovodećih državnih službenika nije bitna 1991. nego ‘kobajagi’ izbor prve osobe sa liste uspješnih i to nije u redu”, rekla je izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije.

Pored nacionalne strukture uposlenih u svim institucijama F BiH čemu daje prednost,Džambas je tražila i da joj se dostavi odgovor o zastupljenosti žena.

Žalosti je, kaže, što na odgovor koji dobije postoji vrlo slabo zanimanje javnosti,a važno joj je razbiti špekulacije kako Hrvata navodno ima previše u institucijama./R. I./HMS/