Published On: Uto, lis 31st, 2017

SLAŽU SE S MUSTAFOM BUSULADŽIĆEM: Teroristička organizacija PLO zabrinuta zbog gradnje izraelskih naselja u Jeruzalemu

Članica izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi osudila je „opasni plan“ koji je predložio izraelski ministar za Jeruzalem Zeev Elkin, javlja agencija Wafa.

Cilj plana je etnički očistiti Palestince iz Jeruzalema tako što bi odvojili Palestince koje žive u naseljima blizu “Zida aparthejda” od jeruzalemske općine i stavili ih pod izraelsku jurisdikciju. Plan se posebno odnosi na izbjeglički kamp Shufat, naselja Kufr Aqab, al-Walaja, i manji dio al-Sawahreh. Mjere bi pogodile između 100.000 do 150.000 Palestinaca koji žive u ovim kvartovima.

– Ako ovaj plan bude usvojen on će značiti nasilno protjerivanje tisuća Palestinaca iz Jeruzalema, oduzimanje njihovih osnovnih prava na dom, zdravstvo i obrazovanje. Nema nikakve sumnje da Izrael svjesno radi na brisanju Palestinaca iz okupiranog Jeruzalema, glavnog grada Palestine i na uništavanju demografskog, kulturnog, vjerskog i političkog identiteta ovog grada – rekla je Ashrawi. Ona je upozorila da je ovaj prijedlog direktno kršenje međunarodnog prava i konvencija.

Rezolucija Vijeća sigurnosti boj 476 jasno kaže da “sve mjere koje mijenjaju geografski, demografski i historijski karakter svetog grada Jerusalema su neprihvatljive i znače flagrantno kršenje Ženevske konvencije i predstavljaju prepreku postizanju trajnog mira na Bliskom istoku, piše Wafa.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x