Published On: Uto, kol 28th, 2018

Slavo Kukić: Herceg-Bosni je presudio Haški tribunal, a Čović danas s njom štiti privatne interese

Hrvatski narodni sabor BiH pokrovitelj je akademije koja se organizira u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosaše u Mostaru, a očekuje se prisustvo najviših predstavnika hrvatskog naroda u BiH.

O ovoj godišnjici, a posebno o njenom obilježavanju 25 godina poslije rata za Klix.ba je govorio univerzitetski profesor i doktor socioloških nauka, Slavo Kukić, (čiju je kuću tijekom rata branio HVO i koji je tijekom rata predavao na Sveučilištu iste te HB op. Poskok)

Kukić za Klix kaže kako njemu nije poznato šta danas građanima tog dijela Bosne i Hercegovine znači ideja obilježavanja godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne, kako je o tome teško govoriti jer ne postoje empirijskih istraživanja, te da on na temlju  razgovora s ljudima nema dojam kakva je silina opijenosti njome. ( A kako znamo on je stalno među Hrvatima, rado viđen i čest gost op. Poskok)

Eksploatacija ideje

“Međutim, što se političke klase koju personifira Dragan Čović i HDZ ja sam siguran da oni eksploatiraju tu ideju kako bi homogenizirali biračko tijelo oko sebe, ali s druge strane nisam siguran da li im je ideja Herceg-Bosne potrebna i za buduće poteze koje eventualno planiraju nakon parlamentarnih izbora u oktobru”, smatra Kukić.

U vezi s tzv. Herceg-Bosnom sve je rekao Haški tribunal, nastavlja profesor Kukić, izričući 111 godina zatvorske kazne za ove koji su simbolizirali tu ideju i po sebi jednu antihumanističku praksu.

“Poprilično sam siguran da Čoviću i njegovom ideološkom društvu Herceg-Bosna nije nikakav instrument za zaštitu interesa hrvatskog naroda, već paravan preko kojeg oni žele štiti svoje vlastite interese. U skladu s time potpuno sam siguran da Čović nema nikakvu ambiciju da obnovi Herceg-Bosnu u njezinim ratnim okvirima i siguran sam da će se on zadovoljiti mnogo skromnijim prostorom od Stoca do Livna, ali prostorom koji njemu garantira političko trajanja i koji njega štiti od pravnih progona koji bi sa sobom mogla donijeti pravna država, koja se ne može izbjeći želi li se BiH pridruživati društvu evropskih naroda”, izjavio je.
Kukić smatra da je Čović sigurno protiv “europske ideje”, bez obzira kako se pokušava predstaviti njenim glavnim zagovornikom.

“Čoviću je potreban status quo, jer europska ideja podrazumjeva poglavlja 23. i 24., tj. ona koja podrazumjevaju završavanje tamo gdje takvi ljudi svugdje u svijetu završavaju, u zatvoru. Ne vjerujem da ta ideja može dobiti podršku Europe, jer Europa nije kratkog pamćanja i ona poštuje presude Haškog tribunala i zna šta se iza njih krije, posebno kad se govori o Herceg-Bosni i njenoj ratnoj praksi”, zaključio je Slavo Kukić.

Prof Kukić je u Hercegovini poznat kao marksist, koji je tijekom komunizma učenicima kršio osnovna ljudska prava ponižavajući njihove osobne vjerske osjećaje.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare