SLAVLJE U TUZLI: Tuzlanska sol postala halal proizvod

Agencija za certificiranje halal kvalitete upriličila je danas svečanu dodjelu halal certifikata kompaniji Solana d.d. Tuzla.
Halal certifikat direktoru Solane Izudinu Kapetanoviću uručio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović koji je uime Islamske zajednice izrazio zadovoljstvo što je tvrtka  Solana d.d. pored drugih standarda implementirala i zahtjeve halal standarda.
Uvedenim i implementiranim sustavima ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, HACCP i KOSHER pridružio se i sustav HALAL kvalitete i integrirani predstavljaju alat menadžmentu za upravljanje poslovnim procesima i ravnopravni izlazak na svjetsko tržište”, istaknuo je Kapetanović.
Implementirani standardi su, po njegovim riječima, ujedno i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti i kvaliteti tuzlanske soli i na tržištu već prepoznatljivog DO-DO začina i paleti namjenskih začina.
Halal certifikat za tuzlansku sol je izuzetno značajan za ukupnu halal industriju zato što je tuzlanska sol jedan od najzastupljenih sastojaka u velikom broju prehrambenih proizvoda na području jugoistočne Europe’‘, kazao je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić.
Certifikacijskim auditom koji je izvršen polovinom veljače ove godine je utvrđeno da je kompanija Solana d.d. Tuzla ispunila sve zahtjeve propisane Halal standardom BAS 1049:2010, te da joj se može uručiti halal certifikat.
Solana d.d. Tuzla je osnovana 1885. godine, a osnovana djelatnost kompanije je proizvodnja soli. U novije vrijeme kompanija je razvila nove djelatnosti iz prehrane, farmacije i higijene na bazi dorade soli.
Kompanija upošljava oko 450 radnika koji rade u tri smjene. Proizvodi Solane su prepoznatljivi na tržištu BiH kao i na tržištima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova”, pripćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete.

more recommended stories