Published On: Uto, ožu. 28th, 2017

Slavlje u Sarajevu: Izabrana Vlada “etnonacionalnog jedinstva”. U Mostaru šok i nevjerica!


Izborni zakon nije promijenjen, zbog toga što HDZ ne da Bošnjacima u Stocu ni žarulju zaviti. Obrazloženje prihvaćaju sve probosansanske stranke i snage. SIP raspisuje parlamentarne izbore. Nakon brojnih sastanaka, hrvatske stranke zaključuju kako je izlazak na izbore manje zlo od bojkota. Nedjelja je 2. listopada 2018. Birači hrle na birališta. Očekivanja: „Valjda će nam, konačno, biti bolje, samo da je više posla za mlade..“ Prvi rezultati pokazuju- rezultati su slični onim na lokalnim izborima 2016. Dvotrećinska većina hrvatskih birača glasa za HDZ BiH, SDA je, opet, dobila najviše bošnjačkih glasova, a u RS SNSD je ponovo pobjedio Savez za promijene.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Mediski Servis

Iznenađenje su, međutim, razultati izbora za članove Predsjedništva BiH. U državni vrh izabrani su; Mujo Sarajbegović, Milorad Eresović i Željko Komšić, kandidat “lijevog probosanskog, patriotskog fronta”. U Sarajevu slavlje- u Mostaru muk, šok, nevjerica! Pa, zar opet!!!

Nakon konstituiranja Predsjedništva, konstituirana je skupština RS i Zastupnički dom parlamenta F BiH.

Počelo je i konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta.

Bošnjaci iz kantonalnih skupština biraju svoje izaslanike u bošnjački klub, izaberu i dvije trećine srpskih i jednu trećinu hrvatskih izaslanika. Hrvati, međutim, odbijaju izabrati izaslanike iz županijskih parlamenata, po odredbama Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH najprije proglasio neustavnim, a potom ih poništio.

Drama se nastavlja. Bošnjačke stranke okupljaju se u sarajevskoj Gradskoj vijećnici i donose jednoglasan zaključak da je HDZ “fašistička i neoustaška stranka, koja s Miloradom Dodikom radi na rušenju države”, što potvrđuje Reuf Bajrović, da nema ekskluzivno pravo predstavljati Hrvate, što potvrđuje Nermin Nikšić, da se zalaže za „etnički čist Treći entitet“, što je u suprostnosti s Rezolucijom „protiv federalizma s ciljem daljnjih etno-teritorijalnih podjela i separatističkih tendencija“, što je posvjedočio Damir Mašić. Pozivaju se i na izjavu Zukana Heleza danu u emisiji „Pošteno“ od 27. 3. 2017., da „HDZ predstavlja samo 14 posto Hrvata“, što se verificira kao neoboriva činjenica.

Na prijedlog Šefika Džaferovića jednoglasno se usvaja zaključak kojim se zabranjuje bilo kakva komunikaciju patriotskih i probosanskih snaga s HDZ-om u cilju očuvanja države Bosne i Hercegovine, tekovina antifašizna i NOB-a. Drugi zaključak je da se odmah pristupi formiranju Vlade F BiH, i da njezina programska odrednica bude „Vlada etnonacionalnog jedinstva protiv separatističkih tendencija“. Za predsjednika Federacije jednoglasno je podržan jedan od “najvećih patriota među bosanskim Hrvatima” Marinko Pejić. Hrvatima su dodijeljena četiri ministarstva. Obrazloženje: Svega je 5-6 patriota „iz reda bosanskih Hrvata“ i ne mogu svi biti ministri. Mora ih netko i podržavati.

Elem, u Vladi etnonacionalnog jedinstva predlažu se sve redom osvjedočeni bosanski patrioti „iz reda bosanskih Hrvata”; Ivo Komšić, Gradimir Gojer, Slavko Kukić i Jerko Lijanović. Patriotske snage okupljaju se u Federalnom parlamentu. Prihvaća se prijedlog da se umjesto zasebnih sjednica Zastupničkog i Doma naroda održi jedinstvena sjednica oba doma, čime bi se još jednom potvrdila “Rezolucija protiv federalizma i etnoteritorijalnih podjela”, a i ostvarile bi se uštede, što je “u interesu svih građana”.

Na sjednici se aklamacijom, prema prijedlogu Šefika Džaferovića, u paketu, jednoglasno, izaberu predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH, te premijer i članovi Vlade F BiH.

U Mostaru nevjerica, čuđenje, iščekivanje. Svi se pitaju kakav će, ovaj put, biti „hrvatski odgovor“. Izvanredno zasjeda Hrvatski Narodni Sabor. Jednoglasno usvaja Deklaraciju u kojoj se naglašava kako je u Federaciji BiH izvršen državni udar, jer su mimo Ustava i zakona izabrani predsjednik i potpredsjednik Federacije, kao i Federalna vlada.

Gost Dnevnika Federalne televizije, tim povodom, su novoizabrani predsjednik Federacije BiH Marinko Pejić i ministar Salmir Kaplan. Oni su se suglasili da nema potrebe stvarati toliko dramu zbog deklaracije jedne od stotina nevladinih udruga, te da su se probosanske snage između Hrvatskog Narodnog Sabora i Hrvatskog Narodnog Vijeća, ipak, odlučili za suradnju s Hrvatskim Narodnim Vijećem koje je puno kooperativnije, bez obzira što nije sudjelovalo na izborima.

– Pa nama Bošnjacima taj HDZ i HNS u Stocu nije dao ni žarulju zaviti i što se sad bune, upitao se Kaplan.

Pejić je, pak, ustvrdio da su Hrvati unutar sebe neravnopravni, jer on do sada od hercegovačkih Hrvata u Sarajevu nije mogao sjesti ni u jednu fotelju.

-Ja sam sad sjeo u fotelju predsjednika F BiH i sad su Hrvati konačno ravnopravni. Meni je čast da su me podržale sve probosanske snage. I ‘ko je taj koji je sad veći Hrvat od mene, upitao se Pejić.

Na tvrdnju da HDZ i HNS smatraju kao je vlast u Federaciji izabrana na neustavan način, Kaplan i Pejić suglasili su se da je to stav jedne privatne nevladine udruge.

– Ako oni misle da je neustavna, neka podnesu zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti. Pa ako Ustavni sud odluči da je ustavna, onda uredu, a ako odluči da je neustavna onda je to HDZ-ov Ustavni sud, a zna se da HDZ Bošnjacima u Stocu nije dao ni žarulju zaviti. Nije im ovo 93.-a., grmio je Kaplan, da bi potom poentirao:  -Na kraju krajeva, imat ćemo još jednu odluku Ustavnog suda, napominjem HDZ-ovog Ustavnog suda, znači fašističkog Ustavnog suda, koja se neće provesti kao ni ove dosadašnje. Pa ne može Ustavni sud biti iznad interesa države, pogotvo ako se radi o HDZ-ovom Ustavnom sudu“.

Pejić se složio s njim, a voditeljica se zahvalila gostima i najavila sljedeći prilog: Rudari rudnika Breza najavili su generalni štrajk. Traže da im Federalna vlada isplati 20 neisplaćenih plaća i uveže radni staž od 1995. do danas.  Iz Zagreba vijest: Konačno stabilizirano poslovanje Agrokora, a iz Bruxellesa poruka: Vrata Europske unije i dalje su otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Očekuje se od nove vlasti nastavak socio-ekonomskih reformi./HMS/

Napomena, tekst je na neki način ironizacija sinoćnje poprilično komične emisije, donekle i tragikomične s obzirom na pojavnost i kulturu dijaloga nekih BH političara. Emisija je to u kojoj je Kaplan pričao o zavijanju žarulja a Zukan sračunao  kako u BIH zapravo živi 850.000 Hrvata. S obzirom da je po njegovoj računici 550.000 hrvatskih birača. A potom je najavio sablju kada SDP dođe na vlast. Sablja po Zukavom značim direktno miješanje izvršne vlasti na sudsku. Jer eto ne stiže Tužiteljstvo pa će SDP pomoći.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer