Slavica Josipović traži reviziju haaške odluke, parlament gluh…

Slavica Josipović, predsjedavajuća poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice 1990, obratila se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu inicijativom da Haški tribunal ili domaće pravosuđe, zbog dokaza koji postoje u Tribunalu omoguće obnovu postupka i oslobode krivice Dragu Josipovića koji je odležao devetogodišnju kaznu na osnovu pravomoćne presude Haškog tribunala za ratne zločine u Ahmićima od 16. aprila 1993. godine.

Oslobađajući dokazi u korist Drage Josipovića zapravo su izjava Vlade Šantića koju posjeduje Haški tribunal, kao i izjave svjedoka Bošnjaka koji i danas, kao i Drago, žive u Ahmićima, kazala je.

Drago je prije šest godina podnio zahtjev Tribunalu za reviziju postupka i očekuje da njegova odbrana dobije dokazni materijal da bi mogla ispitati sudionike događaja u Ahmićima, koji su 16. aprila bili u grupi s Vladom Šantićem, riječi su Slavice Josipović.

O njenoj inicijativi Predstavnički dom nije glasao nego je predsjedavajući Fehim Škaljić kazao da je istup poslanice Josipović njen stav.

more recommended stories