Published On: Čet, lip 23rd, 2022

SLAVA HEROJU: Prije 110 godina rođen je otac modernog računalstva

 

Na današnji dan prije 110 godina rođen je Alan Mathison Turing, engleski matematičar, logičar i kriptoanalitiča.

Jedan je od najznačajnijih pionira računalstva, postavio je teorijske osnove suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije, te ih je napose razradio u koncepciji univerzalnoga stroja (Turingov univerzalni stroj), a osmislio je i tzv. Turingov test (1950), kojim bi se potvrdila možebitna inteligencija nekoga stroja.

Tijekom II. svjetskog rata radio je na razbijanju njemačkih kriptografskih šifara, za što je konstruirao jedno od prvih elektroničkih računala Colossos; nakon rata radio je 1945–48. na razvoju britanskog elektroničkog računala ACE (akronim od engl. Automatic Computing Engine: automatski računski stroj), a od 1948. i računala s tada najvećom memorijom MADAM (akronim od engl. Manchester Automatic Digital Machine: manchesterski automatski digitalni stroj).

Turingov univerzalni stroj, što ga je Turing razradio 1936. pri istraživanju izračunljivosti nekih matematičkih funkcija, apstraktni je model automata koji uz odgovarajuće programiranje može obavljati posao bilo kojega stroja namijenjena rješavanju posebnih zadataka.

Taj je model zasnovan na pretpostavkama da se svi matematički pojmovi mogu prikazati nizom bezznačenjskih brojeva, svi matematički postupci, ma kako složeni, mogu se rastaviti na niz jednostavnih, elementarnih logičkih koraka, a svaka se informacija može opisati nizom temeljnih sastavnica (bitova), koje mogu poprimiti samo dva stanja.

Na osnovi toga zamišljen je matematički stroj koji ne treba biti osobito inteligentan, ali treba imati mogućnost izvođenja gotovo beskonačno mnogo jednostavnih logičkih koraka, upravljanih jednostavnim radnim programom.

Turing je 1946. godine dobio najviše Odličje Britanskog Carstva (OBE), no zbog tajnovitosti svojeg rada, ali i činjenice da je bio homoseksualac, za života nije dobio pozornost niti slavu koju je zaslužio.

Godine 1952. godine bio je optužen i osuđen zbog svoje, tada u Britaniji ilegalne, seksualne orijentacije, te slijedom toga kemijski je kastriran. Pod pritiskom “terapije”, gubitka posla i praktičnog isključenja iz društva Turing je 8. lipnja 1954. godine izvršio (smatra se) samoubojstvo trovanjem.

U kolovozu 2014. godine engleska kraljica Elizabeta dodijelila je Turingu posthumno pomilovanje čime je on i formalno rehabilitiran i promaknut u velikana britanske i svjetske povijesti.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blanka

BTW, bio je obican der – pe