Published On: Čet, velj 13th, 2014

SL.DALMACIJA: Novi val ulične revolucije BiH će gurnuti u rat

Dok se događanje naroda u BiH uglavnom kvalificira kao socijalni bunt gladnih i političkim elitama frustriranih građana, istodobno se izražava bojazan od eventualnih međunacionalnih sukoba. A međunacionalni sukobi će se sigurno dogoditi nastavi li ulica kreirati zahtjeve o ustavnopravnom poretku Federacije BiH, kao i BiH.

Facebook grupe pod znakovitim nazivima “Bosansko proljeće”, “Udar”…, koje bi delegirale premijere i ukidale kantone vode zemlju u anarhiju s izvjesnim međunacionalnim sukobima, ako ih moćna “nevidljiva ruka” uskoro ne obuzda.

Naime, nepobitna je činjenica da Bosanci i Hercegovci imaju već više od desetljeća razloga za ozbiljne socijalne proteste, jer im želudac kruli gotovo kao i u doba rata kad su živjeli u enklavama. Činjenica je i da su na površinu isplivali uglavnom korumpirani i nesposobni političari, zaokupljeni osobnim bogaćenjem, dok im je osiromašeni narod zadnja rupa na svirali.

No, te činjenice nisu dovele do erupcije nasilja posljednjih dana u dijelu BiH s bošnjačkom većinom. Vandali s pripremljenim kamenicama i molotovljevim koktelima uništili su sjedišta četiriju kantonalnih vlada, da bi potom facebookovci i civilizirani prosvjednici tražili ukidanje kantona jer su preskupi. Pametnom dosta!

Kantoni su uistinu preskupi, 180 ministara u 10 kantona, skupštinski vijećnici, savjetnici… aparat koji puno košta, a daje male rezultate. No, tih 10 kantona, s visokim stupnjem autonomije, od prosvjete preko policije do zdravstva, egzistira već skoro 20 godina, gotovo kao male države, nisu nastali sami od sebe i ne mogu se rušiti preko Facebooka. Dogovoreni su Washingtonskim sporazumom 2. ožujka 1994. godine, potpisali su ga Mate Granić i Haris Silajdžić, u ime predsjednika Hrvatske i BiH, kako bi se zaustavio rat između Hrvata i Bošnjaka.

Inače, tada je dogovoreno, što su nam potvrdili svi sudionici pregovora, i Granić i Silajdžić, i Ivo Komšić i Miro Lazović… da je to prva faza kantonizacije BiH te da će se nakon završetka rata proširiti i na dio pod Karadžićevom kontrolom.

No, 14. lipnja 1995. godine, na sastanku u Ženevi, Kontakt skupina za BiH priopćila je nazočnim pregovaračima, pa i Mati Graniću, da se u Daytonu može pregovarati o svemu osim da će BiH činiti dva entiteta u omjeru 51 posto Federaciji BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Dakle, američka administracija nije održala dano obećanje koje je bilo preduvjet za potpisivanje Washingtonskog sporazuma. BiH je od Daytonskog sporazuma asimetrična, s unitarnom Republikom Srpskom i Federacijom BiH. I sada bi angažirane Facebook grupe s isturenim huliganima mijenjale ustavni poredak na cesti.

Dayton II je potreban

No, kako su Hrvati Washingtonskim sporazumom dobili visok stupanj autonomije u dijelovima BiH gdje su većina, posve je sigurno da je se neće odreći dobrovoljno ili pod pritiskom društvenih mreža. U sljedećim nasrtajima na institucije u Mostaru mogu se očekivati međunacionalni sukobi navijača Veleža i Zrinskog…

Umjesto da se političari “pribojavaju međunacionalnih sukoba”, trebaju ih spriječiti. Inače će “bosansko proljeće” umjesto ljubičica donijeti krv. I to na još duboke ratne rane.

Dayton II je sigurno potreban kako bi se izgradila funkcionalna, samoodrživa država. Inače će BiH biti jedina zemlja u Europi koja može eksplodirati kada to netko poželi.

Slobodna Dalmacija