Skupština ŽZH-a traži od federalnih vlasti dovođenje revizije u ustavne i zakonske okvire

Skupština Županije Zapadnohercegovačke na 17. (izvanrednoj) sjednici održanoj u Širokom Brijegu u utorak 17. srpnja 2012. godine, jednoglasno je usvojila Zaključak, kao odgovor na nezakonitu i protuustavnu Uredbu Vlade FBiH i nezakonito provođenje revizije braniteljske populacije (bivših pripadnika HVO-a) od strane federalnog Ministarstva branitelja.

Podsjetimo, nezakonitost rada federalnog ministarstva za pitanja branitelja se ogledava u donošenju Uredbe o privremenom preuzimanju dijela poslova, funkcija prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane iz oblasti vojnih evidencija, kršeći Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, Zakon o obrani Bosne i Hercegovine te Zakon o prestanku važenja Zakona o obrani Federacije Bosne i Hercegovine.

Nadalje, nezakonitost rada Federalnog ministarstva za pitanje branitelja ogleda se i u:

–  inspektorat Federalnog ministarstva branitelja krivotvori povijest tako da pripadnicima HVO-a , bivšim zatočenicima muslimanskih logora, oduzima status logoraša i mijenja potvrde o okolnostima stradavanja što je suprotno izvješćima i Odluci Međunarodnog crvenog križa. Prema izjavi Zukana Heleza na području pod kontrolom Armije BiH nije bilo logora već nekih humanih zatvora.

–  revizijski timovi formirani su nezakonito odnosno suprotno članku 6. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prva iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite.

–  određeni timovi za reviziju vršili su „reviziju na reviziju“ što je isključivo nadleštvo Tima za koordinaciju provođenja revizije. Ovdje je, dakle, prekršen članak 10. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljske – invalidske zaštite.

–  nakon raspuštanja tima za koordinaciju kojega je zakonodavac predvidio za planiranje, nadgledanje i otklanjanje nepravilnosti tijekom provođenja revizije, od strane predsjednika Federacije. U ovom slučaju je federalni ministar samovoljno formirao sva tijela za provedbu revizije, pri tome ne poštujući odredbe Zakona  i to od sebi lojalnih povjerljivih kadrova, izravnih sudionika zlostavljanja pripadnika HVO u muslimanskim logorima.

Na kraju je potrebno istaknuti da je u Domovinskom ratu za obranu svojih ognjišta život izgubilo 7.500 hrvatskih sinova pripadnika HVO, preko dvije tisuća je bilo nestalih od kojih mnogi ni do danas nisu pronađeni. Na desetke tisuća je ranjenih i preko 300.000 prognanih. Hrvati u BiH nisu osnovali „vijeće napada“ već Hrvatsko vijeće obrane za svoj goli opstanak. Tražimo da se ta naša državotvorno želja koju smo prakticirali boreći se i na bojištu ginući i prizna. Želimo živjeti kao hrvatski branitelji koji su se borili za svoje obitelji i svoje ognjište, na koncu za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu. Zahtijevamo pravednost – neka svima bude jednako glede svih pitanja, a posebice pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i drugih branitelja, obitelji poginulih i nestalih i ratnih vojnih invalida.

HVO je tijekom Domovinskog rata funkcionirao u skladu sa Zakonom o Obrani Hrvatske Republike Herceg – Bosne i Zakonom o službi o oružanim snagama Hrvatske Republike Herceg – Bosne i kao takav potpuno organizirano i ravnopravno, u skladu sa Daytonskim sporazumom,  stvorio vojsku Federacije kao jednu od sastavnica vojske, dok  se danas revizija provodi po mjerilima i vojnoj evidenciji Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Očekujemo od predstavnika federalnih vlasti zakonodavne i izvršne da proces revizije braniteljskih prava dovedu u Zakonske okvire i političkom voljom  otklone nedostatke  postojećih zakona kroz izmjene i dopune Zakona.

Predsjednik Ante Mišetić | skupstina-zzh.ba