Published On: Uto, stu 21st, 2017

SKUPŠTINA U SPLITU Među članovima Napretka kruži osam razloga zašto Franjo Topić treba dati ostavku

Nema sumnje da je Skupština u Splitu ustvari bijeg od javnosti u Bosni i Hercegovini, koja želi dobiti odgovore na mnoga pitanja koja je između ostalih otvorio i Dnevnik.ba

No, Franjo Topić nakon 28 godina vladavine ovim nekada uglednim društvom nema namjeru mijenjati navike i dozvoljavati preispitivanje svoga „rada“.

S obzirom da je ove godine mnogo zainteresiranih postaviti predsjedniku pitanja o financijskom djelovanju društva, gašenja aktivnosti, upravljanju nekretninama, samovoljnom raspuštanju podružnica, aktivnosti podružnica generalno i minimaliziranju glavne Napretkove aktivnosti – stipendiranja studenata, Topić je odlučio onemogućiti prisustvo neželjenih članova i medija Skupštini!

Skupštini će moći prisustvovati tek malobrojni predstavnici podružnica, a ne i članovi kako je praksa. S obzirom da su predsjednici podružnica mahom lojalni Franji Topiću, nema sumnje da će skupština proteći mirno i svečano.

Zanimljiva će biti rasprava (ako je bude uopće) o „zagrebačkom slučaju“ i činjenici da se najaktvinija podružnica raspuštva na izrazito nedemokratski način.

S obzirom da je Napredak dužan djelovati po zakonima Bosne i Hercegovine i Hrvatske, upitna je lagalnost skupštine ukoliko na njoj ne bude kvoruma. Tim više što Napretkove udruge same ne drže obavezne godišnje skupštine pa je upitan legalitet zastupnika.

No, to su pravna pitanja kojima se Središnja uprava godinama ne zamara, s obzirom da je i njihov legalitet sporan.

Kompletnu sliku urušavanja ove (nekada) ugledne kulturne institucije najbolje dočaravaju podružnice koje imaju tek predsjednika ili povjerenika. Takvih je prema procjenama većina.

Skupština u Splitu će tako biti otvorena samo za lojalne medije kojima će se servirati dobro filtrirane informacije.

Središnja uprava Napretka jako dobro zna da splitsku, pa i generalno javnost u Hrvatskoj nimalo nije briga za rad i funkcioniranje ovog društva, tako da će medijima biti tek plasirana štura agencijska informacija da je održana redovna skupština i da su zastupnici dali podršku Franji Topiću.

Ovakav razvoj situacije je šamar Republici Hrvatskoj koja je godinama financijski pomagala društvo, Hrvatima u BiH, studentima koji misle da će dobiti stipendije a posevno kardinalu Vinku Puljiću koji je javnim pismom poručio „da nitko nije vječan“  i time diskretno rekao Topiću da nakon 28 godina vladavine odstupi. Naravno, Topić je pismo shvatio kao pismo podrške.

Zbog toga je logično što je ove godine, prvi put u povijesti Napretka, Skupština zatvorena za javnost a prisustvo je onemogućeno čak i počasnim članovima!

S obzirom na jadno stanje u kojem se Napredak nalazi i činjenicu da ne postoji nijedan član (od ionako nepoznatog broja članova) koji bi na skupštini oponirao Franji Topiću, jasno je da Napretku mogu pomoći samo tri institucije:

  1. Katolička crkva koja se mora pozabavaiti nemoralnim djelovanjem svojih svećenika unutar Napretka, prije svih Franje Topića i Luke Brkovića
  2. Ministarstvo pravde BiH kod kojeg bi Napredak trebao biti registriran, i koje je obavezno provjeriti legalnost rada ukoliko postoje osnovane sumnje da je legalnost ugrožena. A ovdje to jeste.
  3. Federalna uprava za financijske poslove dužna je provjeriti poslovanje Napretka koje prikuplja sredstva iz brojnih domaćih i stranih institucija za stipendiranje studenata a stipendija već godinama nema.

Ukoliko Vinko Puljić namjerava spasiti ugroženi ugled katoličke Crkve, možda ne bi bilo loše da stvarno reagira prije nego mu svećenici potpuno unište najznačajniju kulturnu instituciju Hrvata u BiH, i prije nego se policija i tužiteljstvo krenu raspitivati o poslovanju Napretka.

___

Nedugo nakon završetka ovog teksta, među bivšim i sadašnjim članovima Napretka je krenulo cirkularno pismo o razlozima zašto Franjo Topić treba dati ostavku, koje prenosimo u cijelosti:

Zašto mons. prof. dr. Franjo Topić treba dati ostavku na sve funkcije u HKD Napredak?

1. Netransparentno poslovanje

Kod upravljanja imovinom treba spomenuti da je tvrtka Napredak Futura d. o. o. sa tri uposlenika (Slavica Mijić Lukač, direktorica; savjetnik prof. dr. Franjo Topić i Goran Štrbac) sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu samo od najamnine od Napretkove imovine  od 2008. do danas prihodovano oko 22.000.000 kn., a ukupna dobiti od preko 4.500.000 kn zadržana je umjesto da se koristi za djelatnosti Napretka. U navedenom razdoblju troškovi su iznosili nešto više od 14.000.000 kn, od čega se u javnim podacima navodi 7.204.530,00 kn kao ostali “vanjski” troškovi (čije je to usluge jedna mala tvrtka s 3 zaposlena tijekom navedenog razdoblja platila skoro milijun eura?), 4.179.713,40 kn “ostali” troškova te oko 2.900.000 kn kredita drugim osobama. Što su i kakvi su sve to troškovi? Kome su, zašto, u koju svrhu i pod kojim uvjetima dani ti krediti i vraćaju li te osobe te kredite? Zašto se tim novcem ne daju stipendije?

Osim ovoga treba utvrdi transparentnost trošenja novaca Središnje uprave u Sarajevu koji su dobili od poreznih obveznika RH, javnih ustanova  INA, HEP i dr.

2. Zaposlenje u dvije države istovremeno

Kada članovi HKD Napredak govore o zaposlenju mons. dr. prof. Topića u navedenom trgovačkom društvu Napredak Futura d.o.o., onda tu doista ne problematiziraju radno vrijeme mons. Topića na tom “radnom mjestu” (puno ili nepuno) i visinu njegove plaće (za koju u jednom dopisu iz Sarajeva rekoše da je premala u odnosu na njegove zasluge!?). Javnosti je poznato da mons. Topić živi i radi u Sarajevu kao sveučilišni profesor i da je svećenik. Stoga smatramo  neprimjerenim i nedopustivim da kao takav u ovakvom stoljetnom kulturnom društvu, u kojemu se već više od 100 godina radi volonterski i iz domoljublja i čovjekoljublja, ostvaruje bilo kakav prihod pa makar i minimalan. I onda se još taj prihod pokušava predstaviti i opravdati samo kao nužnu posljedicu samog zaposlenja u tom trgovačkom društvu, a i to zaposlenje se također opravdava kao nužno. Predsjednik Napretka treba i mora biti moralna, etična i odgovorna vertikala.

3. Sukobi interesa

Imamo i sukob interesa s obzirom da je prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevu zaposlen i u tvrtki Napredak Futuri d. o. o. kao savjetnik od 2007. godine. Osnivač navedene tvrtke je Središnje uprava Napretka u Sarajevu na čelu s prof. dr. Franjom Topićem. Zatim prof. dr. Topić kao predsjednik HKD Napredak u Sarajevo i uposlenik-savjetnik tvrtke Futura d. o. o. od 2013. postaje i predsjednik udruge Napretkov kulturni centar sa sjedištem u Bogovićevoj 1 u Zagrebu,  a dopredsjednica te iste udruge je direktorica Future d. o. o. gospođa Slavica Mijić Lukač. U mjestu Garevac u BiH djeluje zaklada Otvorena kuća čiji je utemeljitelj i osnivač HKD Napredak iz Sarajeva na čelu s prof. dr. Topićem, a predsjednica te Zaklade je Slavica Mijić Lukač, direktorica Future d. o . o. u Zagrebu.

4. Propast Napretkovih tvrtki i društava u Sarajevu

Tijekom uprave prof. dr. Topića od 1992. godine do danas propale su ove Napretkove tvrtke: Napex, Naprekovo osiguranje, Gospodarska banka, društvene prostorije LiraCafe slastičarnica u središtu Sarajeva u Napretkovom zakladnom domu, kino dvorana Imperijal u Napretkovom zakladnom domu, prije tri godine, otvoreni Napretkov dom na Trebeviću, od prošle jeseni je van pogona, a nedavno je dat u zakup jednoj bošnjačkoj obitelji iz Sandžaka (Srbija). Propao je pjevački zbor Trebević, Stećak list za kulturu i društvena pitanja, Radiopostaja Vrhbosna prodala radijsku frekvenciju, oprema pod prašinom u prostoru Napretkova zakladnog doma.

5. Sukobi unutar HKD Napredak

Kroz proteklih 25 godina prof. dr. Topić često je ulazio sukoba s upravama Napretkovih podružnica u BiH i RH. Prije ili kasnije svatko postaje persona non grata samo ako njegovo mišljenje ne odgovara mons. Topiću. Poznati su širem članstvu sukobi mons. Topića s ranijim i sadašnjim predsjednicima Napretka u Zagrebu (akademik prof. dr. sc. Berislav Topić (identičnost prezimena je slučajna), Vlado Luburić, prof., dr. sc. Tomislav Dubravac), zatim Varaždinu (Ivan Bošnjak, prof.), Mostaru (dr. fra Andrija Nikić) itd. Također su poznati sukobi dr. Topića sa svojim najbližim dugogodišnji suradnicima R. Marušićem, T. Batinićem itd. U svim dosadašnjim višegodišnjim sukobima s upravama u podružnicama i dugogodišnjim suradnicima svi su krivi jedino sebe prof. dr. Topić smatra u svemu ispravnim i nepogrešivim.

6. Nebriga za podružnice HKD Napredak

Tijekom uprave prof. dr. Topića u proteklih 25. godina,  od 1992. do danas, ugasile se 22 Napretkove podružnice. U BiH su se ugasile ove podružnice: Prozor (27. 10. 1990. prva obnovljena Napretkova podružnica), Široki Brijeg, Stolac, Potoci-Mostar, Orašje, Bosanski Šamac, Maglaj, Neum, Drvar. U Hrvatskoj su se ugasile ove podružnice: Rijeka, Osijek, Karlovac, Šibenik, Imotski, Okučani, Poreč,  a inozemstvu: Tivat,  Esslingen, Kassel, Ulm/Donau, Innsbruck,  Malmö, St. Louis. Nema više Napretkovih povjerenstva u Dobrinja/Sarajevo, Vodice, Bochum, Siegen Freiburg, Ženeva, Detroit, itd.

Treba napomenuti da je prema adresaru podružnica i povjereništava  iz 2007. godine objavljenom u Napretkovom kalendaru podružnica je bilo ukupno 78., a povjereništava je bilo ukupno 12. Prema podacima iz 2016. godine HKD Napredak imao je ukupno 65 podružnica od toga broj u BiH je 44,  u Hrvatskoj  10, u Crnoj Gori 1 i 10 u inozemstvu. Tri su povjerenstva, od toga dva u inozemstvu.

Zašto ni nakon 25 godina od obnove djelovanja HKD Napredak i uprave prof. dr. Franje Topića nema podružnica HKD Napredak u BiH: u Sarajevu, Međugorju, Tomislavgradu (Duvnu), Širokom Brijegu, Livnu, Stocu, Prozoru, Drvaru, Neumu, Maglaju, Mrkonjić Gradu, Kraljevoj Sutjeski, Gučoj Gori, Bijeljini, Orašju, Tolisi, Ivanjskoj, Ključu, Prijedoru, Gromiljaku, Kotor Varoši, Bosanskom Šamcu, Bosanskoj Gradišci itd. U Hrvatskoj: u Osijeku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Đakovu, Velikoj Gorici, Sesvetama, Sisku, Petrinji, Kutini, Požegi, Bjelovaru, Koprivnici, Virovitici, Krapini, Čakovcu, Pakracu,  Okučanima, Novoj Gradiški, Samoboru, Zaprešiću, Karlovcu, Dugoj Resi, Sinju, Benkovcu, Gospiću, Imotskom, Rijeci, Delnicama, Ogulinu, Otočcu, Šibeniku, Opuzenu, Metkoviću, Bakru, Rovinju, Pazinu, Poreču…

7. Autokratsko vladanje u HKD Napredak

Prof. dr. Franjo Topić nije budućnost Napretka jer između ostaloga oko sebe ne može ni okupljati ljude, već ih svojim autokratskim vladanjem već godinama udaljuje iz Napretka.

Stoljetni Napredak ne smije biti talac bilo koje osobe niti se bilo koja osoba smije poistovjetiti s Napretkom. Napredak ne smije biti ni talac jedne usko povezane interesne skupine.

8. Problem s članovima SU u Sarajevu

Od 25 članova aktualne Središnje uprave 13 je osoba iz Sarajeva (uključujući i predsjednika Napretka), a u Sarajevu  nema čak ni podružnice HKD Napredak. Smatramo da je sve ovo u suprotnosti sa Statutom središnjice – čl. 25 t. 9.  Svaki član Društva pripada jednoj podružnici/udruzi Društva u načelu po mjestu prebivalištpa prema tome osobe iz Sarajeva koje su birane u tijelima upravljanja su nelegalne i nelegitimne.

T.Milović l Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x