Published On: Tue, Apr 16th, 2013

Skupština HNŽ preuzela osnivačka prava Hrvatskog narodnog kazališta i Pozorišta Mostar

Skupština Hercegovačko – neretvanske županije na jučer održanoj sjednici usvojila je Odluku o prihvaćanju dijela osnivačkih prava ustanova Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Pozorište Mostar.
Kako Bljesak.info doznaje od izvora bliskog Skupštini Hercegovačko – neretvanske županije, Skupština se prihvaća 50% osnivačkih prava Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Pozorišta Mostar, a time i svih prava i obaveza koja joj po toj osnovi pripadaju.
Skupština HNŽ i Grad Mostar tako će posebnim ugovorom regulirati uvjete i način upravljanja i financiranja Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Pozorišta Mostar, a ove dvije institucije dužne su o roku od 60 dana Statut i druge opće akte uskladiti s donesenom Odlukom.
Hrvatsko narodno kazalište Mostar nema validnog osnivača, a u proteklom razdoblju bili su izraženi problemi s financiranjem koje je bilo neredovito i nedovoljno, a od 2010. godine financira se po načelu HNŽ 50%, a grad Mostar 50%, i to na osnovi grant sustava.
Kako nam je pojasnio naš izvor, odluka je donesena polazeći od općih interesa razvoja kulture u Hercegovačko – neretvanskoj županiji i programa kazališta od javnog interesa za županiju, s ciljem nastavka tradicije i razvoja kazališne umjetnosti u županiji i Mostaru, a cijeneći utjecaj koji Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Pozorište Mostar, kao jedine u cijeloj županiji, imaju na cjelokupno važenje umjetnosti i kulture.
Ovim potezom trebali bi se riješiti problemi i prevladati prepreke koje se tiču pitanja Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Pozorišta Mostar kao jedinstvenih kulturnih ustanova u cijeloj regiji čija je vrijednost, potrebnost i društvena odgovornost nemjerljiva.
Prihvaćajući osnivačka prava Skupština HNŽ i Grad Mostar prihvatili su se i zakonske obaveze sufinanciranja ove dvije ustanove, sukladno visini osnivačkih prava.