Skupljate kestene? Pazite, kazne su velike

POČELA je sezona kestena i šume su ovih dana pune skupljača. No oni pritom zaboravljaju kako je za skupljanje potrebno imati važeću dozvolu koju izdaju Hrvatske šume. Bez dozvole, skupljanje kestena je kažnjivo, piše Danica. Prema dokumentu Hrvatskih šuma koji se zove Pravilnik o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta, uz dozvolu je dopušteno prikupiti do deset kilograma kestena i do tri kilograma gljiva dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako nemate dozvolu, prijeti vam kazna do 933 eura

Riječ je o sakupljanju šumskih plodina za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe, pa je količina svih nedrvnih šumskih proizvoda ograničena na dnevno dopuštenu. Ako to činite bez dozvole, prijeti vam kazna od 1000 do 7000 kuna, odnosno od 133 do 933 eura.

Ako je više punoljetnih članova obitelji u skupljanju kestena, svatko od njih mora imati dozvolu ako količina koju zajedno prikupe prelazi dopuštenih deset kilograma. Dozvolu se može vrlo jednostavno dobiti online na ovom linku. Treba popuniti zahtjev i potom skinuti dozvolu na mobitel ili je isprintati. Besplatna je i vrijedi do 31. prosinca.