Published On: Thu, Apr 25th, 2013

SKUPA JE CIJENA INZKOVANJA: Republika Srpska u projektima, Federacija u totalnoj paralizi

republika-srpska-projektima-a-federacija-paralizi-slika-970109Ne postoji bitnija razlika između Federacije BiH i Republike Srpske u pogledu trenutačnog položaja javnih financija, iskušenja s kojima se susreće gospodarstvo, problemima s velikim brojem nezaposlenih. No, u nečemu drugome se ova dva entiteta, čak i unatoč tome što je Federacija BiH u povoljnijem položaju, dramatično razlikuju. To je odlučnost vlasti da pokrene svoje unutarnje i privuče vanjske kapacitete, kao i postojanje jasne vizije kako to realizirati. Federacija je zarobljena u neriješenim nacionalnim pitanjima, presloženome ustroju i podijeljenoj vlasti, nepostojanju vlade, dvostrukim sustavom upravljanja.
Istodobno, Republika Srpska, prema ocjeni gospodarstvenika, a o čemu svjedoči masovni prijelaz entitetske granice, postaje najpovoljnije mjesto za poslovanje, stvaranje novoga ambijenta kroz kreiranje novih uvjeta. Po objašnjenju iz Vlade Republike Srpske, prioriteti rasterećenja gospodarstva, zapošljavanje, povećanje učinkovitosti javnih službi, odnosno javne uprave, podizanje razine transparentnosti trošenja javnih sredstava i poslovnih operacija, kao i ojačana borba protiv korupcije kroz inovirane metode. Pri tome su ključni investicijski projekti vezani uz nastavak investicijskih projekata, gdje su dominantno važni oni u oblasti energetike i infrastrukture. Usporedno s time, a što je pokazala svojim potezima premijerka Željka Cvijanović je uvođenje reda u javna poduzeća koja sada akumuliraju gubitke, umjesto da, s obzirom na resurse kojima raspolažu, stvaraju dobit. S druge strane, u Federaciji javna poduzeća su izvor korupcije i kriminala a ogledni su primjeri javna poduzeća sa sjedištem u Mostaru koja se koriste kao bankomat raznih političkih i interesnih grupacija. Vlasti Republike Srpske provode sveobuhvatnu analizu svih opterećenja na gospodarstvo, prije svega financijskih, s ciljem provedbe mjera rasterećenja gospodarstva. Među ključnim prioritetima ureda nove Vlade Željke Cvijanović je da se provede projekt reforme poslovne registracije, kojim će se omogućiti brza, jednostavna registracija gospodarskih subjekata uz višestruko smanjenje troškova, procedura i vremena, a koja će se temeljiti na konceptu jednošalterskog sustava ili elektroničke on-line registracije. Upravo je pojednostavljeni način poslovanja bio i razlog da veliki broj gospodarstvenika odluči zamijeniti Federaciju s Republikom Srpskom, dok je mali broj obrnutih primjera.
Investitori
U ovome entitetu za potporu zapošljavanju izdvojeno je 25,5 milijuna maraka u 2013. godine, i koji će omogućiti da se nakon analize učinaka na tromjesečnoj osnovi, potpora preusmjerava tamo gdje su najveće potrebe i očekivani učinci. Nešto kasnije bit će otvorena i nova linija potpore za poslovnu inicijativnost nevladinog sektora, odnosno za potporu projektima koji će podrazumijevati i novo zapošljavanje. Uz to, planirana je i potpora u vrijednosti od 20 milijuna KM za potporu razvoju gospodarstva, kao i ukupno 88 milijuna za poticaje u poljoprivredi po čemu je RS značajno premašio izdvajanja u Federaciji BiH za sličnu namjenu. Vlada Republike Srpske u novome programu rada želi jednako ohrabriti domaće i strane investitore, nego je cilj da svi imaju isti odnos. Trenutačno se radi na strateškom dokumentu zajedno sa Svjetskom bankom kako privući strane investicija, kojim bi se na najbolji način predstavili potencijali i mogućnost realizacije projekata. Na području Federacije BiH rezultati vlasti u posljednje dvije godine je izgradnja, odnosno bolje rečeno dodjela posla turskim kompanijama da izgrade nekoliko desetaka kilometara autoceste, i to u većinskom bošnjačkom dijelu entiteta, te najave izgradnje jednoga termobloka u Tuzli i dviju manjih hidroelektrana. Gospodarski, ali i ukupni društveni razvoj RS-a se oslanja na investicije u oblasti energetike, poljoprivrede i prometne infrastrukture. Posebno su važni novi energetski objekti, te maksimalno angažiranje domaće radne snage, mehanizacije i opreme. Vlada će ubrzati dinamiku realizacije ranije započetih projekta i raditi na privlačenju novih investicija za što se koriste i lobistički uredi u više zemalja svijeta. Sve suprotno od onoga što rade u Federaciji BiH.