Published On: Ned, kol 7th, 2016

“Skup za demokraciju i mučenike”: Erdogan pozvao građane na ulice, očekuju se milijuni Turaka

MILIJUNI Turaka trebali bi u nedjelju izaći na ulice Istanbula i obilježiti završetak trotjedne mobilizacije za demokraciju, na poziv predsjednika Erdogana nakon propalog državnog udara.

“Skup za demokraciju i mučenike” je vladina inicijativa kojoj će se pridružiti i glavne oporbene stranke a službeno je predstavljena kao “predaja diplome škole za demokraciju”.

U Istanbulu, prvoj metropoli zemlje i političkom uporištu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, skup zakazan za 17.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) trebao bi okupiti velik broj ljudi a prenosit će se putem golemih zaslona u 80 turskih pokrajina.

Na prostranom trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora, očekuju se stotine tisuća Turaka, možda i 3,5 milijuna, ako je vjerovati dnevniku Hurriyet. Sigurnosne mjere su drakonske u tom gradu koji je često na meti terorističkih napada.

Predsjednik Erdogan, premijer Binali Yildirim i oporbeni čelnici kojima se vlast dodvorava nakon puča, sudjelovat će na skupu u Istanbulu.

Kraj svakodnevne mobilizacije

Ovaj masovni skup treba obilježiti kraj svakodnevne mobilizacije nakon državnog udara koji je pokušao izvesti dio vojske i koji je na par sati uzdrmao vlast. Ankara je propovjednika Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama optužila za organiziranje puča i zatražila je od Washingtona njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara poginule su 273 osobe. Nakon puča su uslijedile čistke u vojsci, pravosuđu, školstvu i medijima koje su, upozorio je Erdogan, tek počele.

Od tada je Erdogan svaku večer uspijevao na trgu Taksimu u Istanbulu i Kazilayju u Ankari mobilizirati desetke tisuća Turaka koji su nosili turske zastave i skandirali njegovo ime.

Erdogan: Skup će osnažiti jedinstvo

“Skup na Yenikapiju će osnažiti naše jedinstvo”, rekao je Erdogan u subotu na televiziji. “Zadovoljan sam što će onamo doći i politički čelnici” oporbe.

“Golemi zaslon bit će postavljen i na jednom drugom mjestu. Znate li gdje?”, upitao je Erdogan pristaše u petak u Istanbulu.

“U Pennsylvaniji. Poruka će stići i onamo”, dodao je. U toj američkoj saveznoj državi živi Fethullah Guelen.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>