Škotska otvara put za referendum o neovisnosti

Profesor Edin Šarčević prije nekoliko dana  kada je govorio o novom ustavu BIH  pozivao se na europske vrijednosti. Priča o nezavinosti Škotske, također je dio europskih vrijednosti. Bez krvi, bez podmetanja, bez unitarističke priče o velikobritanskoj naciji Britanaca i Hercegovaca. Edinburg ide upravo sukladno europskim vrijednostima u samostalnost. Dok tamo na Balkanu, u 2012.oj nekakvi  likovi unitarizmom pokušavaju rješiti nacionalizme. Insallah…

EDINBURGH – Škotska će u roku od devet mjeseci predstaviti prijedlog zakona o održavanju referenduma o neovisnosti, najavio je u utorak škotski premijer Alex Salmond, čime će se otvoriti put za glasovanje koje bi moglo rezultirati raspadom Velike Britanije.
Salmond, čelnik Škotske nacionalne stranke, želi održati referendum o neovisnosti u drugoj polovici 2014. iako još treba postići dogovor s vladom u Londonu oko toga kako će točno glasiti pitanje. 
Referendum o neovisnosti 2014.

Po njegovim riječima, odluka na referendumu bit će najvažnija odluka za Škotsku u posljednjih 300 godina. Škotski glas za neovisnost potkopao bi temelje suvremene Britanije koja se sastoji od Engleske, Škotske i Walesa. Sjeverna Irska i Britanija čine Ujedinjeno Kraljevstvo. Takav potez bi mogao stvoriti ozbiljne probleme za Britaniju. Flota britanskih nuklearnih podmornica smještena u je Škotskoj, prihodi od škotske nafte iz Sjevernog mora važni su državnoj blagajni i analitičari kažu da će Britaniji biti teže zadržati svoj glas u međunarodnim tijelima kao što su Vijeće sigurnosti UN-a kao i u donošenju odluka unutar EU-a. Salmond je rekao da će s britanskim premijerom Davidom Cameronom dogovoriti detalje o referendumu za nekoliko tjedana.

Polovica Škota protiv

Zakon o referendumu, prvi legislativni korak prema njegovu održavanju, trebao biti predstavljen u tekućoj parlamentarnoj godini, koja u Škotskoj traje od rujna do svibnja. U zakonu će se objasniti tko će imati pravo glasa, kakvo će biti pitanje ili pitanja te mehanizmi brojanja glasova. Službeni London želi da glasovanje bude samo “da” ili ne”, dok bi Salmond htio i treću opciju kojom bi Škotskoj dao veće ovlasti u slučaju da se većina izjasni protiv neovisnosti.
Po anketama provedenima u Škotskoj ove godine, između 50 i 60 posto ispitanika protiv je neovisnosti Škotske, koju je ta zemlja izgubila 1707. godine, ali relativna većina želi šire ovlasti škotskom parlamentu i vladi.

Piše: G. Šimunović, Hina